Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Γαλακτομπούρεκο




Σας έπιασαν υπογλυκαιμίες; Μήπως είστε...στα σορόπια; Σε κάθε περίπτωση είπα να σας παιδέψω λίγο με ένα ζουμερό γαλακτομπούρεκο! Η διαφορά που έχει από τα υπόλοιπα γαλακτομπούρεκα που έχω δοκιμάσει είναι ότι δεν είναι σε μορφή πίτας (φύλλα πάνω, φύλλα κάτω και στη μέση κρέμα) αλλά σε ατομικές φλογέρες. Μου αρέσει πολύ περισσότερο έτσι, ίσως γιατί από παιδί αυτό ήταν το γαλακτομπούρεκο για μένα, έτσι το φτιάχνει η μαμά μου :) Δεν είναι υπερβολικά γλυκό, κάτι που συνήθως συμβαίνει με τέτοιου είδους γλυκά. Γενικά δε μου αρέσουν τα πολύ γλυκά...γλυκά. Το σιρόπι δεν είναι πολύ πηχτό και γι'αυτό κάνει το φύλλο πολύ ζουμερό. Για να δούμε λοιπόν πώς φτιάχνεται!


Υλικά:

1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
3 φλ. γάλα
3-4 αβγά
1 βανίλια
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Λιωμένη μαργαρίνη για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι:


1 ποτήρι νερό
2 φλ. ζάχαρη
1 βανίλια
Φλούδα λεμονιού
Βράζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αβγά και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθούν σε κομματάκια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο το ένα πάνω στο άλλο (όπως είναι δηλ. στη συσκευασία) και τα κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες (γύρω στα 12-15 εκ.) κατά πλάτος (δηλ. το μήκος των λωρίδων θα είναι όσο είναι η μικρή διάσταση του φύλλου). Έτσι θα βγουν 3-4 λωρίδες ανά φύλλο. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια λωρίδα με τη λιωμένη μαργαρίνη και βάζουμε στη μία άκρη της μια κουταλιά (λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο, κανονίζουμε εμείς πόσο θέλουμε και πόσο χωράει χωρίς να ξεχειλίσει) κρέμα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλάγια της λωρίδας ώστε να κρατήσουν την κρέμα στη θέση της και να μη χυθεί (όπως κάνουμε στα ντολμαδάκια ή σε άλλου είδους μπουρεκάκια) και τυλίγουμε σε φλογέρα. Τοποθετούμε στο ταψί με το τελείωμα του φύλλου προς τα κάτω για να μην ανοίξει στο ψήσιμο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αν σας αρέσει πολύ το σιροπιασμένο φύλλο, μπορείτε, όπως κάνω κι εγώ, να χρησιμοποιήσετε δύο λωρίδες φύλλου μαζί για κάθε μπουρεκάκι αντί για μία. Τοποθετούμε τις φλογέρες κολλητά τη μία στην άλλη μέσα στο ταψί και αλείφουμε από πάνω με λιωμένη μαργαρίνη. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας μαζί όλα τα υλικά του για 5-8 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό. Προσοχή, πρέπει το ένα να είναι ζεστό και το άλλο κρύο. Αφήνουμε αρκετή ώρα ώστε να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε μία ή δύο φλογέρες ανά άτομο (ανάλογα με το μέγεθός τους). Καλή επιτυχία!
http://cozykitchenmoments.blogspot.gr/2012/05/blog-post_25.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...