Το ιδανικό είναι να μαγειρεύεις κάθε φορά την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσεις σε ένα γεύμα, για να τρως φρέσκο φαγητό και να μην πετάς τίποτα.Όμως, αν για κάποιους λόγους χρειαστεί να φτιάξεις παραπάνω ή τύχει να περισσέψει φαγητό, δες πώς μπορείς να το συντηρήσεις και να το ζεστάνεις σωστά, όταν έρθει η ώρα να το σερβίρεις.

Η συντήρηση
Δε βάζεις το φαγητό στο ψυγείο ζεστό. Το αφήνεις να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το μεταφέρεις στο ψυγείο.
Καλό είναι να το τοποθετήσεις σε ρηχό σκεύος, ώστε να ψυχθεί πιο γρήγορα. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών περιορίζεται ή σταματά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου.
Ο χρόνος που μπορεί να συντηρηθεί ένα φαγητό στο ψυγείο εξαρτάται από τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσεις για την παρασκευή του, αλλά σε κάθε περίπτωση καλύτερα να μην το κρατήσεις περισσότερο από δύο ημέρες.

Το ζέσταμα
Όταν χρειαστεί να ζεστάνεις το φαγητό, θα πρέπει η θερμοκρασία να ξεπερνά τους 70 βαθμούς Κελσίου, ώστε να είσαι σίγουρος/η ότι θα καταστραφούν οι μικροοργανισμοί που πιθανόν αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια συντήρησής του.
Αν πρόκειται να καταναλώσεις μια μικρή ποσότητα, μην το ζεστάνεις όλο αλλά μόνο τη μερίδα που θέλεις. Το ξεπάγωμα και το ξαναζέσταμα του φαγητού είναι ασφαλές να γίνεται μία φορά.
Golden Magazine
http://kostasedessa.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1580.html