Η συνδεόμενη με τα ναρκωτικά βία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στο Μεξικό. Παρά την αύξηση των δραστηριοτήτων ασφάλειας με εντολή του προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν τον Δεκέμβριο του 2006, τα καρτέλ των ναρκωτικών του Μεξικού συνεχίζουν να εμπορεύονται παράνομα το εμπόρευμα τους
Σήμερα σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος της έρευνας για τα καρτέλ του Μεξικό και τις συμμορίες

Gulf Cartel

Το Gulf Cartel (ισπανικά: Cartel del Golfo) είναι ένα μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών που εδρεύει στις πόλεις Matamoros, και Tamaulipas. Το καρτέλ είναι παρόν σε 13 κράτη με σημαντικούς τομείς λειτουργίας του τις πόλεις του Nuevo Laredo, Miguel Alemán, Reynosa και Ματαμόρος στα βόρεια Πολιτεία της Tamaulipas, έχει επίσης σημαντικές δραστηριότητες στις πολιτείες Nuevo León και στη Michoacán.

Το Gulf Cartel διακινεί κοκαΐνη , μαριχουάνα,μεθαμφεταμίνη και ηρωίνη κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού σε μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομάδα είναι γνωστή για τις βίαιες μεθόδους εκφοβισμού της.




Εκτός από την είσπραξη χρημάτων από την πώληση των ναρκωτικών, η σύμπραξη, επιβάλλει «φόρους» σε οποιονδήποτε διακινεί ναρκωτικά ή αλλοδαπούς μέσω του εδάφους του Gulf Cartel . Το καρτέλ είναι επίσης γνωστό ότι λειτουργεί βραχίονες προστασίας, αποσπούν χρήματα από τις τοπικές επιχειρήσεις και απαγάγουν για λύτρα.





Ιστορία του καρτέλ

Το Gulf Cartel ιδρύθηκε από τον Juan Guerra Nepomuceno στη δεκαετία του 1970. Ο Nepomuceno Guerra ήταν ένας πασίγνωστος Μεξικανός λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών που εισήγαγε λαθραία ουίσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1930 κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού. Στη δεκαετία του 1970, έγινε πολιτικά ενεργός και άρχισε το λαθρεμπόριο πιο έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας και της ηρωίνης που παράγεται στη Μεξικό. Ο ανηψιός του, Juan García Abrego, γεννήθηκε σε ένα αγρόκτημα που ονομάζεται “La Puerta” στη Matamoros, κοντά στην Tamaulipas. Άρχισε σιγά-σιγά την ανάληψη ημέρα με την ημέρα των ενεργειών της συμμορίας που σήμερα ονομάζεται Gulf Cartel .



Ο García Abrego επέκτεινε την επιχείρηση ώστε να συμπεριλάβει το περισσότερο προσοδοφόρο εμπόριο κοκαΐνης σε όλη τη δεκαετία του 1980 και του 1990, όλα με τη βοήθεια των πολιτικών συνδέσεων που είχε ο θείος του . Ο Juan García Abrego έγινε τόσο ισχυρός που είχε τοποθετηθεί από το FBI στους Δέκα χειρότερους καταζητούμενους Φυγάδες το 1995. Ήταν ο πρώτος διακινητής ναρκωτικών που τοποθετήθηκε στον εν λόγω κατάλογο. Ο García Abrego συνελήφθη το 1996 και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτίει σήμερα έντεκα φορές ισοβία σε μια μέγιστης ασφάλειας ομοσπονδιακή φυλακή στο Κολοράντο, ΗΠΑ



Μετά τη σύλληψη του Abrego το 1996 από τις αρχές του Μεξικού και μετά την απέλαση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντικαταστάθηκε από τον Oscar Malherbe De Leon, μέχρι τη δική του σύλληψη σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλώντας πολλούς υπολοχαγούς του καρτέλ για την ανάληψη για την ηγεσία. Ο επόμενος στη σειρά ήταν ο Sergio “El Checko” Gomez, ωστόσο, η ηγεσία του ήταν βραχύβια όταν δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1996 από τον Salvador “Chava” Gómez. Μετά από αυτό, Ο Osiel Cárdenas Guillén πήρε τον έλεγχο του Gulf Cartel τον Ιούλιο του 1999, μετά την δολοφονία του Salvador Gómez.


Το 1999, ο Cárdenas έμαθε ότι ένας πληροφοριοδότης του Gulf Cartel , μεταφερόταν μέσω της Matamoros, κοντά στην Tamaulipas, από το FBI και την DEA. ο Cárdenas και οι άνδρες του μπλόκαραν και περικύκλωσαν το όχημα σε δημόσιο δρόμο και απαίτησαν ο πληροφοριοδότης να παραδοθεί σε αυτούς.

Οι πράκτορες του FBI και την DEA αρνήθηκαν να παραδώσουν τον πληροφοριοδότη τους, και μετά από μια τεταμένη αντιπαράθεση απελευθερώθηκαν. Όσο για τον Cárdenas, η ζημιά είχε γίνει με τη λήψη απόφασης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία άσκησε πίεση στην κυβέρνηση του Μεξικού να συλλάβει τον Cárdenas. Ο Cárdenas συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας μάχης στην Matamoros το Μάρτιο του 2003 και τον έστειλαν στις penal del Altiplano (παλαιότερα γνωστή ως “La Palma”), μια ομοσπονδιακή φυλακή υψήστης ασφαλείας.


Από την σύλληψη του Cárdenas Guillen, δύο συνεργάτες του, ο Antonio Ezequiel Cardenas Guillen και ο Jorge Eduardo Costilla Sánchez-πήραν τον έλεγχο του καρτέλ, με την μαχητική πτέρυγα των Los Zetas –να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, οι δύο ομάδες εργάστηκαν μαζί για μερικά χρόνια, αλλά οι Los Zetas δεν συνεργάζονται πλέον με το Gulf Cartel .
Από την έκδοση του Cárdenas Guillen στις ΗΠΑ, η πτέρυγα των Los Zetas πήρε σταδιακά μεγαλύτερο έλεγχο από το καρτέλ Gulf Cartel και τελικά έφυγαν μακριά, και διαμόρφωσαν το δικό τους καρτέλ και έκαναν μια συμμαχία με το Beltrán-Leyva.


Στις 17 Σεπτέμβρη 2008, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο γενικός εισαγγελέας Michael Mukasey ανακοίνωσε ότι 175 άτομα φέρονται ως μέλη του Gulf Cartel, οι οποίοι συνελήφθησαν για το καρτέλ στις ΗΠΑ και στην Ιταλία.
Τον Φεβρουάριο του 2010, η πτέρυγα των Los Zetas ενεπλάκη σε έναν βίαιο πόλεμο κατά του πρώην εργοδότη / συνεργάτη της, του Golf Cartel , στην παραμεθόρια πόλη της Reynosa, κοντά στην Tamaulipas, καθιστώντας κάποιες μεθοριακές πόλεις σε «πόλεις-φαντάσματα».



Οι συμμαχίες ή συμφωνίες μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών έχει αποδειχθεί ότι είναι εύθραυστες, τεταμένες και προσωρινές. Το 2003, το Golf Cartel Cartel συμμετείχε σε μια προσωρινή συμμαχία με τα απομεινάρια του Arellano Félix Organization , επίσης γνωστού και ως Tijuana Cartel, που εδρεύει έξω από την πολιτεία της Μπάχα στην Καλιφόρνια. Αυτό βασίστηκε κυρίως στις διαπραγματεύσεις των φυλακών μεταξύ κορυφαίων ηγετών όπως τον Benjamín Arellano Félix και ο Osiel Cárdenas. Μετά από μια προσωπική διαμάχη μεταξύ ηγετών, ωστόσο, ο Osiel Cárdenas διέταξε τον ξυλοδαρμό του Benjamín Arellano Félix, και όλες οι συμμαχίες έπαυσαν στο σημείο αυτό. Έχει αναφερθεί ότι μετά την επιχείρηση, ο Cárdenas διέταξε την πτέρυγα των Los Zetas στην Μπάχα της Καλιφόρνια να καταστρέψουν το Cartel Tijuana.


Από το Φεβρουάριο του 2010, έχουν τα σημαντικότερα καρτέλ ευθυγραμμίζονται σε δύο φατρίες, μία ολοκληρωμένη από την Juárez Cartel, Tijuana Cartel, την πτέρυγα των Los Zetas και το Beltrán-Leyva Cartel, την άλλη φατρία ενσωματώνουν τα Golf Cartel , Cartel Sinaloa και La Familia Cartel.
Στις 5 Νοέμβρη 2010 ο Antonio Ezequiel Cardenas Guillen πυροβολήθηκε από το μεξικάνικο στρατό τις πρώτες πρωινές ώρες της αφήνοντας τον Jorge Eduardo Sánchez Costilla επικεφαλής του Gulf Cartel .



Στις 20 του Ιανουαρίου του 2007 και μετά την έκδοση του Osiel Cárdenas Guillen στις ΗΠΑ, η ηγεσία του Gulf Cartel εξελιχθεί σε ένα καρτέλ με αποκεντρωμένη δομή, με δύο άρχοντες των ναρκωτικών να μοιράζονται τον έλεγχο της συμπράξεως: τον Jorge Eduardo Costilla Sánchez (aka: El COSS), που διατηρεί στενές επαφές με τους κολομβιανούς προμηθευτές ναρκωτικών, και τον Antonio Ezequiel Cárdenas Guillen, ο οποίος σκοτώθηκε από τον μεξικάνικο στρατό στις 5 Νοεμβρίου 2010 στην πόλη Matamoros, στα σύνορα με το Brownsville του Τέξας.
Η αποκεντρωμένη δομή της σύμπραξης διαφοροποιείται από τις άλλες συμπράξεις, στο ότι η εξουσία μοιράζεται εξ ίσου μεταξύ ενός συνόλου φυλάκων (κεφάλια πλατεία), καθένας από τους οποίους είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία διαφορετικών οδών διακίνησης. Κάθε ρυθμιστής είναι επίσης υπεύθυνος για την ασφάλεια και την είσπραξη των φόρων »για κάθε πίατσα ευθύνης τους





Σύμφωνα με το βιβλίο “Drug Wars: Narco Πόλεμοι στον 21ο αιώνα” από τον Gary Fleming, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ναρκωτικά εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω του μεγάλου όγκου του εδάφους του Gulf Cartel, τα καρτέλ χρησιμοποιούν κάθε δυνατό τρόπο για να μεταφερθούν τα ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.









Μια λύση που έχουν εφαρμόσει είναι να κατασκευάσουν σήραγγες ή μεταφέρει τα ναρκωτικά πέρα από τα σύνορα. Με την κατασκευή μιας σήραγγας, η σύμπραξη είναι σε θέση να μεταφέρει τα ναρκωτικά πέρα από τα σύνορα με την ελάχιστη ή ανύπαρκτη ανίχνευσή τους. Τα πλεονεκτήματα του να έχουν ένα τούνελ είναι τεράστια, καθώς όχι μόνο μπορούν να προχωρούν και στο λαθρεμπόριο παράνομων αλλοδαπών, αλλά μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για την εμπορία ανθρώπων ως φορείς των καρτέλ. Κάθε άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει μέχρι και μισό εκατομμύριο δολάρια ναρκωτικών.


Μια άλλη επιχείρηση των συμπράξεων είναι η χρήση των πολλών γραμμών λεωφορείου σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με κάθε περίπτωση εμπορίας ανθρώπων, που μπορούν να έχουν , οι άνθρωποι φέρουν το προϊόν μαζί τους σε ένα λεωφορείο και το παραδίδουν στον προορισμό του. Κεντρικούς κόμβους για αυτά τα δρομολόγια των λεωφορείων περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στο Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ντένβερ, και το Ντάλλας.





Τα λεωφορεία αποτελούν στοιχείο ζωτικής σημασίας για τα καρτέλ, διότι συχνά περνούν χωρίς ανίχνευση από τις συσκευές ή τα μηχανήματα ακτίνων. Οι μεγάλες λεωφόροι πρόσβασης είναι οι I35 και I25 που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτοκινητοδρόμων για το εμπόριο ναρκωτικών. Η σύμπραξη εφαρμόζει επίσης τη χρήση του σιδηροδρομικού συστήματος για να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες παράνομων ναρκωτικών.



Εκτός από τη χρήση αυτών των κοινών τρόπων, όταν το προϊόν είναι πέρα από τα σύνορα, τα κοινά αυτοκίνητα και φορτηγά είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για ταχύτερη διανομή σε διάφορες πόλεις. Σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τις θάλασσες, η σύμπραξη εφάρμοσε επίσης τη χρήση υποβρυχίων .




Στις 21 Ιούλη 2009, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ανάληψη συντονισμένων δράσεων κατά των καρτέλ του Gulf και των Λος Zetas οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών. Ο Antonio Ezequiel Cárdenas Guillen, ο Jorge Eduardo Costilla Sánchez, ο Heriberto Lazcano Lazcano και 15 των κορυφαίων υπαξιωματικούς τους, έχουν κατηγορηθεί σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο για εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών που συνδέονται, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε επικηρύξεις συνολικά 50 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη τους.










————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Juárez Cartel

Το Juárez Cartel (ισπανικά: Καρτέλ de Juárez), επίσης γνωστός ως Vicente Carrillo Fuentes Cartel είναι ένα μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών που εδρεύει στη Ciudad Juárez, στην Chihuahua, του Μεξικού, στα σύνορα με το Ελ Πάσο του Τέξας. Το Juárez Cartel ελέγχει μία από τις πρωταρχικές οδούς μεταφοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων παράνομων μεταφορών ναρκωτικών ετησίως που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό.

Οι βαρώνοι των ναρκωτικών από όμορες πολιτείες του Μεξικού έχουν σφυρηλατήσει συμμαχίες κατά τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας μια σύμπραξη που μερικές φορές αναφέρεται ως «Το Golden Triangle Alliance»ή «La Alianza Triángulo de Oro», λόγω των τριών κρατικών ζωνών επιρροής: στην Chihuahua, στα νότια των ΗΠΑ ,στην πολιτεία του Τέξας, στο Durango και στην Sinaloa. Το Juarez Cartel είναι ένα αδίστακτο, επικίνδυνο cartel διακίνησης ναρκωτικών που έχει γίνει γνωστό για τους αποκεφαλισμούς των αντιπάλων τους , ακρωτηριάζουν τα πτώματα τους και τα πετάνε στην χωματερή σε κοινή θέα για να ενσταλάξουντο φόβο όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και των αντιπάλων τους, του Cartel Sinaloa.



Ιστορία

Η σύμπραξη ιδρύθηκε το 1970 από τον Rafael Aguilar Guajardo και παραδώθηκε στον Amado Carrillo Fuentes το 1993 κάτω από την κηδεμονία του θείου του. Ο Amado έφερε τους αδελφούς του και αργότερα έδωσε στο γιο του την επιχείρηση. Ο Amado πέθανε το 1997 μετά από επιπλοκές από πλαστική χειρουργική, και τότε ξέσπασε ένας σύντομος πόλεμος για τον έλεγχο της σύμπραξης, όπου ο αδελφός-Vicente Amado του Carrillo Fuentes-αναδείχθηκε ως ηγέτης αφού νίκησε τους αδελφούς Munoz Talavera.







Ο Vicente Carrillo Fuentes, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει στον έλεγχο του καρτέλ, τότε σχημάτισε μια εταιρική σχέση με το Juan José Esparragoza Moreno, τον αδελφό του Rodolfo Carrillo Fuentes, τον ανηψιό του Vicente Carrillo Leyva, και το Ricardo Garcia Urquiza, και διαμόρφωσε μια συμμαχία με τους άλλους άρχοντες των ναρκωτικών, όπως ο Ismael “Mayo” Zambada στην Sinaloa και στην Μπάχα της Καλιφόρνια, οι αδερφοί Beltrán Leyva στο Μοντερέι, και ο Joaquín “El Chapo” Guzmán στο Nayarit, στην Sinaloa και Tamaulipas, σύμφωνα με πηγές του FBI και το γραφείο του Μεξικανού Γενικού Εισαγγελέα. Επίσης, διατηρούνται σε λειτουργία αρκετοί υπολοχαγοί τυπικά υπό τον αδελφό του, όπως ο “Ελ Chacky” Hernandez.





Όταν o Vicente πήρε τον έλεγχο του καρτέλ, η οργάνωση ήταν σε εξέλιξη. Ο θάνατος του Amado δημιούργησε ένα μεγάλο κενό εξουσίας στο μεξικάνικο υπόκοσμο. Οι αδελφοί Carrillo Fuentes έγιναν η πιο ισχυρή οργάνωση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ενώ ο Vicente μπόρεσε να αποφύγει την άμεση σύγκρουση και να αυξήσει τη δύναμη του Juárez Cartel. Η σχέση μεταξύ των φατριών Carrillo Fuentes και των άλλων μελών της οργάνωσης αυξήθηκε ασταθώς προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στη δεκαετία του 2000.







Το 2001, μετά από την απόδραση του Joaquín Guzmán Loera «El Chapo” από τη φυλακή, πολλά μέλη του Juárez Cartel αποστάτησαν στο Sinaloa Cartel του Guzmán Loera . Το 2004, ο αδελφός του Vicente σκοτώθηκε με διαταγή του Guzmán Loera. Ο Carrillo Fuentes απάντησε με τη δολοφονία του αδελφού του Guzmán Loera στη φυλακή. Αυτό πυροδότησε έναν πόλεμο σκληρό μεταξύ των δύο καρτέλ, ο οποίος λιγότερο ή περισσότερο τέθηκε σε παύση από το 2005 έως το 2006 λόγω του πολέμου του Sinaloa Cartel με το Golf Cartel.

Μόλις το Νοέμβριο του 2005, του μέλη του Juárez Cartel ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στο κέντρο της χώρας, ελέγχοντας ένα μεγάλο ποσοστό της κυκλοφορίας κοκαΐνης από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο θάνατος του Amado Carrillo Fuentes, το 1997, ωστόσο, ήταν η αρχή της παρακμής της σύμπραξης και των μελών του Juárez, Ο Carrillo επικαλέστηκε δεσμούς με κορυφαίο σύμβουλο των διωκτικών αρχών του Μεξικού για το κυνήγι των ναρκωτικών, τον Jesús Gutiérrez Rebollo.





Μετά την κατάρρευση του Cartel, ορισμένα στοιχεία του απορροφήθηκαν από το Cartel Sinaloa, μια σχετικά νέα και επιθετική οργάνωση που έχει καταπιεί μεγάλο μέρος του έδαφος του προηγούμενου cartel και των μελών του Juárez Cartel. Το Golf έχει τη δυνατότητα είτε να διαφθείρει ή να εκφοβίζει τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες για εργαζόμενους στην επιβολή του νόμου και να αποκτήσουν την προστασία από την αστυνομία και τα δικαστικά συστήματα.



Το Juárez έχει υπάρξει σε 21 πολιτείες του Μεξικού και κύριες βάσεις του είναι Culiacán, Μοντερέι, Ciudad Juárez, Ojinaga, Mexico City, Γκουανταλαχάρα, Cuernavaca και Κανκούν. Ο Vicente Carrillo Fuentes παραμένει ο ηγέτης της σύμπραξης.
Από το 2007, το Juárez Cartel έχει κλειδωθεί σε ένα φαύλο αγώνα με τον πρώην συνεργάτη του, το Cartel Sinaloa, για τον έλεγχο της Juárez. Οι μάχες μεταξύ τους έχουν αφήσει χιλιάδες νεκρούς στην πολιτεία Τσιουάουα.



Το Juárez Cartel στηρίζεται σε δύο συμμορίες επιβολής του νόμου για να ασκήσει έλεγχο στις δύο πλευρές των συνόρων: Η La Linea, μια ομάδα πρώην και νυν αστυνομικών της Τσιουάουα, επικρατεί στη μεξικανική πλευρά, ενώ η μεγάλη συμμορία Barrio Azteca δραστηριοποιείται στο Μεξικό και στις ΗΠΑ, στο Τέξας το Ελ Πάσο, το Ντάλας και το Ώστιν. και στο Νέο Μεξικό και την Αριζόνα. Στις 9 Απριλίου, 2010, το Associated Press ανέφερε ότι το Sinaloa Cartel είχε κερδίσει το πόλεμο στην Juarez. Παρ ‘όλα αυτά, το Juarez Cartel συνέχισε να ανοίγει συγκρούσεις με την Sinaloa Cartel και τις μεξικάνικες αστυνομικές δυνάμεις. Στις 15, Ιουλίου 2010, το Juarez Cartel έθεσε τις επιθέσεις τους σε ένα νέο επίπεδο, χρησιμοποιώντας ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο ομοσπονδιακούς αστυνομικούς


Τα μέλη της σύμπραξης συμμετείχαν σε σειρά δολοφονιών στη Ciudad Juárez που ανακαλύφθηκε το 2004 και έχει ονομαστεί η Βουλή του Θανάτου. Το Juárez Cartel χαρακτηρίστηκε πολεμώντας το αντίπαλο Tijuana Cartel στην ταινία Traffic 2000 κινηματογράφο. Το αυστραλιανό ABC στο ντοκιμαντέρ La Frontera (2010) περιέγραψε την κοινωνική επίπτωση της σύμπραξης στην περιοχή.



———————————————————————————————————————————————————————————————————

Nortenos


Το Norteños (ισπανικά: βόρειοι), επίσης Norte, είναι συνδεδεμένο με την Nuestra Familia (η δική μας οικογένεια), και είναι μια συμμαχία συμμοριών παραδοσιακά στη Βόρεια Καλιφόρνια και μέλος αυτών των συμμοριών είναι το Norteño (αρσενικό) ή η Norteña (θηλυκό)όπως σημαίνουν στα Ισπανικά . Οι Βόρειοι Καλιφορνέζοι που δεν είναι μέλη συμμοριών, αλλά αισθάνονται μια ισχυρή πολιτιστική σύνδεση με άλλους στη Βόρειο Καλιφόρνια, μπορούν επίσης να αναφέρουν τους εαυτούς τους Norteños / Norteñas ή απλά «βόρειοι». Η παραδοσιακή αντίπαλοι του Norteños είναι οι Sureños («Νότιοι»). Η εθνική διαχωριστική γραμμή μεταξύ Norteños και Sureños έχει κατά προσέγγιση γίνει αποδεκτή ως η αγροτική κοινότητα της Delano, California. Οι Norteños αναφέρουν τη Βόρεια Καλιφόρνια Νόρτε, Ισπανικά για “βορρά”.



History

Το 1968, Μεξικανοαμερικανοί τρόφιμοι του σωφρονιστικού συστήματος κρατικών φυλακών της Καλιφόρνια χωρίζονται σε δύο αντίπαλες ομάδες, Οι Norteños (βόρειοι) και οι Sureños (νότια), σύμφωνα με τις τοποθεσίες των πατρίδες τους (βορρά-νότου με τη διαχωριστική γραμμή να είναι κοντά στο Delano, Καλιφόρνια).

Οι Norteños συνδέθηκαν με την Nuestra Familia και ήταν εχθροί στην φυλακή με τους νότιους Λατίνους που αποτελούν την La Eme, περισσότερο γνωστή ως Μεξικανική Μαφία. Ενώ η Μεξικανική Μαφία είχε αρχικά δημιουργηθεί για να προστατεύσει τους Μεξικανούς στη φυλακή, υπήρχε ένα επίπεδο που πραγματοποιούνταν κακοποιήσεις από μέλη της La Eme προς τους φυλακισμένους Λατίνους από τις αγροτικές περιοχές καλλιέργειας της Βόρειας Καλιφόρνιας. Η σπίθα που οδήγησε στον εν εξελίξει πόλεμο μεταξύ των Norteños και των μελών της Μεξικάνικης Μαφίας που η εμπλοκή σε μια κατάσταση κατά την οποία ένα μέλος της La Eme έκλεψε ένα ζευγάρι παπούτσια από έναν Βόρειο. Αυτό το γεγονός έθεσε σε εξέλιξη τον μακροβιότερο πόλεμο συμμοριών στην πολιτεία της Καλιφόρνια.



Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εφόσον αδυνατούν να διεισδύσουν στην ομάδα, άρχισαν να εντείνουν τις έρευνές τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το 2000 και το 2001, 22 μέλη κατηγορήθηκαν για εκβιασμούς επηρεασμούς και διαφθορά Οργανισμών Act (RICO) συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των οποίων και πολλοί που υποτίθεται ότι υπηρετούν υψηλόβαθμος ηγέτες συμμοριών, ενώ περιορίζεται στο Pelican Bay. Δεκατρείς από τους κατηγορούμενους ομολόγησαν την ενοχή τους όμως άλλες περιπτώσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Δύο από τους κατηγορουμένους αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου για την παραγγελία δολοφονιών που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Η μεγαλύτερη από τις ομοσπονδιακές έρευνες ήταν η επιχείρηση Black Widow.

Στον απόηχο της Επιχείρησης Black Widow, οι πέντε πιο υψηλόβαθμοι ηγέτες των Norteños μεταφέρθηκαν σε μια ομοσπονδιακή στην φυλακή υπερυψηλής ασφαλείας στη Φλωρεντία, του Κολοράντο. Το γραπτό σύνταγμα των Norteños ανέφερε ότι η ηγεσία της συμμορίας διαμένει στο Pelican Bay State Prison στην Καλιφόρνια όμως τη μετεγκατάσταση των ηγετών της συμμορίας οδήγησε η σύγχυση των στρατιωτών του και μια μάχη εξουσίας των μελλοντικών στρατηγών.



Τρεις νέοι στρατηγοί ανέλαβαν την εξουσία στο Pelican Bay, αλλά δύο έχουν υποβιβαστεί, αφήνοντας μόνο τον David “DC” Cervantesως στους πιο υψηλόβαθμο μέλος της συμμορίας στην Καλιφόρνια. Η Άνοδος του Θερβάντες σηματοδότησε την πρώτη φορά που εδώ και δεκαετίες που στους οι Norteños είχαν ένα και μόνο ηγέτη στο πηδάλιο της εγκληματικής οργάνωσης τους. Οι υπόλοιποι στην ηγεσία της οργάνωσης στο Pelican Bay αποτελούνταν από τον Daniel “Stork” Perez, τον Anthony “Chuco” Guillen και τον George “Puppet” Franco. Ενώ όλοι οι στρατιώτες των Norteño και στους “καπετάνιους” στην Καλιφόρνια αναμενόταν να ακολουθήσουν τις διαταγές του Cervantes, ένα μικρό ποσοστό της συμμορίας παρέμεινε πιστό στους πρώην στρατηγούς και στους “καπετάνιους” που φυλακίστηκαν στο Κολοράντο. Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Arnold Schwarzenegger έχει καταγγείλει ότι κρατώντας τους υπόλοιπους πέντε ηγέτες συμμοριών που βρίσκονται στην ίδια φυλακή εξακολουθούν να συμμετέχουν στη βία συμμοριών της Καλιφόρνια, και ότι θα πρέπει να είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές φυλακές. Ενώ οι αναγνωρισμένοι ηγέτες οι Norteños στο Pelican Bay ζητούν από τα μέλη όσον αφορά στους προηγούμενους ηγέτες του Cartel, να τους σέβονται καθώς έχουν ουσιαστικά απογυμνωθεί από την εξουσία τους. Οι προηγούμενοι ηγέτες του Cartel περιλαμβάνουν James “Tibbs” Morado, τον Joseph “Pinky» Hernandez, τον Gerald “Cuete” Rubalcaba, τον Cornelio Tristan, και τον Tex Marin Hernandez.

Τα εμβλήματα των Norteño και τα είδη ένδυσης βασίζονται στο κόκκινο χρώμα. Μια χαρακτηριστική στολή των Norteño μπορεί να περιλαμβάνει μια κόκκινη ζώνη, κόκκινα παπούτσια, και τα κόκκινα κορδόνια. Θα προτιμούσε επίσης αθλητικά ενδύματα ομάδας που δείχνουν τους δεσμούς με συμβολισμούς, όπως το στο ποδόσφαιρο με τους Nebraska Cornhuskers, τους UNLV, τους K-Swiss, και τους San Fransisko 49ers.

Οι Norteños μπορεί να αναφέρονται ο ένας στον άλλο με τη χρήση του όρου “ENE “Στα Ισπανικά για το γράμμα “Ν”. οι Norteños χρησιμοποιούν τον αριθμό 14 σε τατουάζ και graffiti, επειδή “Ν” είναι το δέκατο τέταρτο γράμμα της αλφαβήτου. ‘η μερικές φορές γράφεται ως “X4″, ή με λατινικούς αριθμούς ως “XIV. ” Κάποιοι Norteños θα κάνουν στους εαυτούς τους τατουάζ με τέσσερα σημεία. Οι Norteño αναφέρονται απαξιωτικά στους Sureño ως “Scrap”ή “Sur (υπονόμων) Rat”, ενώ ένας Sureño ομοίως αναφέρεται στους Nortenos ως “Buster”ή “Chap” (Chapete).

Οι Norteños θεσπίζουν επίσης, τις εικόνες του Μεξικανό-αμερικάνικου εργατικού κινήματος, το Σομπρέρο, το μαχαίρι, και το «πουλί Huelga», τα σύμβολα των Ηνωμένων γεωργικών εργατών.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Mara Salvatrucha




Οι Mara Salvatrucha (κοινώς γνωστοί και ως MS, Mara, και MS-13) είναι μια διακρατική εγκληματική συμμορία που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες και έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Η πλειοψηφία της συμμορίας είναι από την Κεντρική Αμερική και δραστηριοποιούνται σε αστικές και προαστιακές περιοχές.

Τα μέλη της MS διακρίνονται από τα τατουάζ που καλύπτουν το σώμα και επίσης συχνά το πρόσωπο, καθώς και από τη χρήση της δικής τους νοηματικής γλώσσας . Είναι διαβόητοι για τη χρήση βίας και τον λαϊκό ηθικό κώδικα που κυρίως αποτελείται από ανελέητες εκδικήσεις και σκληρή τιμωρία.

Αυτή η υπερβολική σκληρότητα των διακεκριμένων μελών της “Maras”ή “Mareros” εξασφάλισε για τους ίδιους μια πορεία συνεργασίας με το Sinaloa Cartel πολεμώντας εναντίον των Los Zetas με συνεχείς συγκρούσεις για την επικράτηση των καρτέλ των ναρκωτικών στα νότια των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων τους και η αυξημένη θέση τους κίνησε ακόμα και την προσοχή του FBI καθώς και της υπηρεσίας και Μετανάστευσης και Τελωνείων , οι οποίοι ξεκίνησαν πρόσφατα ευρείας κλίμακας επιδρομές εναντίον γνωστών και υπόπτων μελών της συμμορίας με εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Ιστορία

Η Mara Salvatrucha προέρχεται από το Λος Άντζελες, και συστήθηκε το 1980 από τους Σαλβαδοριανούς μετανάστες στην πόλη Pico-και κυρίως σε κάποιες γειτονιές της πόλης, που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τους εμφυλίους πολέμους της Κεντρικής Αμερικής της δεκαετίας του 1980.
Αρχικά, βασικός στόχος της συμμορίας ήταν να προστατεύσει τους Σαλβαδοριανούς μετανάστες από άλλες, πιο σκληρές συμμορίες του Λος Άντζελες, που ήταν κατά κύριο λόγο Μεξικανών και Αφροαμερικανών.

Πολλά μέλη της συμμορίας Mara Salvatrucha από την περιοχή του Λος Άντζελες έχουν απελαθεί μετά τη σύλληψή τους. Ως αποτέλεσμα αυτών των απελάσεων, τα μέλη της MS έχουν προσλάβει περισσότερα μέλη στις χώρες καταγωγής τους. Η Los Angeles Times υποστηρίζει ότι οι πολιτικές για την απέλαση συνέβαλαν στο μέγεθος και στην επιρροή της συμμορίας, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τις συμμορίες του 2009 , «Η συμμορία υπολογίζεται ότι έχει 30.000 έως 50.000 μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη παγκοσμίως, 8.000 με 10.000 τα οποία διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία χρόνια η συμμορία έχει επεκταθεί στην Ουάσιγκτον, , ιδίως στους τομείς της Langley Park και στην Takoma Park, κοντά στα σύνορα της Ουάσιγκτον που έχουν καταστεί κέντρα δραστηριότητας της MS




Sinaloa Cartel hierarchy in early 2008




MS-13 presence – darkness indicates strength

Το 2004, το FBI ξεκίνησε την υπηρεσία εναντίων της MS-13 .. Το FBI άρχισε επίσης της συνεργασίες για την επιβολή του νόμου στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.
Το 2005, την γραφείο των ΗΠΑ για την Μετανάστευση και την τελωνειακή επιβολή ξεκίνησε τη λειτουργία του Community Shield. Μέχρι το 2011, η επιχείρηση αυτή είχε κάνει 20.000 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων και 3.000 συλλήψεων των φερόμενων μελών της MS-13.
Το 2010, οι καταδίκες των διαφόρων μελών της MS-13 έγιναν στο Charlotte, .

Ετοιμολογία

Υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος.
Μερικές πηγές αναφέρουν ότι η συμμορία έχει πάρει το όνομά La Mara, από ένα δρόμο στο Σαν Σαλβαδόρ, αλλά και τους αντάρτες Salvatrucha που πολέμησαν στους Σαλβαδοριανούς εμφύλιους πολέμους. Επιπλέον, η λέξη Mara σημαίνει συμμορία στα Caliche και έχει ληφθεί από την λέξη marabunta, το όνομα ενός σκληρού τύπου μυρμηγκιών. “Salvatrucha” μπορεί να είναι ένας συνδυασμός των λέξεων Σαλβαδοριανοί και την λέξη Trucha, μια λέξη Caliche για τη συνεχή επαγρύπνηση.

Η παράνομη μετανάστευση και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων

Σύμφωνα με τους Washington Times , η MS “θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κέντρο λαθρεμπορίου” στο Μεξικό. Υπήρξαν αναφορές του Minuteman Project ότι τα μέλη της διατάχθηκαν να μεταβούν στην Αριζόνα και να στοχεύσουν πράκτορες των Border Patrol και της Minuteman Projectvolunteers.

To 2005, o υπουργός Ασφάλειας της Ονδούρας Oscar Alvarez και ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ εγείρουν συναγερμό με τον ισχυρισμό ότι η μουσουλμανική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα είχε συνάντηση με τη Mara Salvatrucha και της άλλες συμμορίες της Κεντρικής Αμερικής να τους βοηθήσει να διεισδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών της Κεντρικής Αμερικής διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει βάση για να πιστεύουν ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα και άλλες ισλαμικές ρίζες, αν και ο Oscar έκανε επίσκεψη στην Κεντρική Αμερική για να συζητήσει την θέμα.

Ο Robert Morales, ο εισαγγελέας για τη Γουατεμάλα, ανέφερε στην The Globe and Mail </ em ότι σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Αμερικής τα μέλη της συμμορίας αιτούνται καθεστώς προσφύγων και ειδικά στον Καναδά. Ο Επιθεωρητής της Βασιλικής καναδικής έφιππης αστυνομικής ολοκληρωμένης ομάδας δράσης κατά των συμμοριών, John Robin, είπε σε μια συνέντευξη ότι “πιστεύω ότι [τα μέλη της συμμορίας] έχουν την αίσθηση ότι η αστυνομία εδώ δεν θα τους αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο που έχουν κάτω από εκεί. Ο Robin σημείωσε ότι Οι καναδικές αρχές “θέλουν να αποφύγουν να καταλήξουν, όπως οι ΗΠΑ, που ασχολούνται με το πρόβλημα της Κεντρικής Αμερικής και τους γκάνγκστερς σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα».

On the southern border of Mexico, the gang has unleashed violence against migrants.

Δημοσιευμένα εγκλήματα

Στις 13 Ιουλίου, 2003, η Brenda Paz, μία 17-χρονη γυναίκα, πρώην μέλος της MS έγινε πληροφοριοδότης βρέθηκε και βρέθηκε μαχαιρωμένη στις όχθες του ποταμού Shenandoah στη Βιρτζίνια. Η Paz σκοτώθηκε για την ενημέρωση που έδινε στο FBI σχετικά με τις εγκληματικές δραστηριότητες της Mara Salvatrucha . Δύο από τους πρώην φίλους της αργότερα καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της.
Το 2004, το FBI δημιούργησε την ομάδα αντιμετώπισης της MS . Το 2005, το FBI βοήθησε να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης και διατύπωσαν μια στρατηγική ενάντια στην συμμορία για το Κογκρέσο.

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2004, ένα από τα πιο ευρέως δημοσιευμένα εγκλήματα της MS στην Κεντρική Αμερική σημειώθηκε στο Chamelecón, στην Ονδούρα, όταν ένα υπεραστικό λεωφορείο είχε παρακρατηθεί και γαζώθηκε με αυτόματο όπλο, σκοτώνοντας 28 αμάχους επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά. Η MS οργάνωσε τη σφαγή ως διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση της Ονδούρας που να πρότεινε την αποκατάσταση της θανατικής ποινής στην Ονδούρα. Έξι ένοπλοι γάζωσαν το λεωφορείο με πυροβολισμούς. Καθώς οι επιβάτες ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να σωθούν, ένα άλλο γκάγκστερ ανέβηκε στο λεωφορείο και μεθοδικά εκτελούσε επιβάτες.

Τον Φεβρουάριο του 2007, ο Juan Carlos Miranda Bueso και ο Darwin Alexis Ramírez κρίθηκαν ένοχοι για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων δολοφονίας και απόπειρας δολοφονίας. Ο Ebert Anibal Rivera συνελλήφθη για την επίθεση αφού είχε καταφύγει στο Τέξας. Ο Juan Bautista Jimenez, που κατηγορείται ως ο ηθικός αυτουργός της σφαγής, σκοτώθηκε στη φυλακή. Σύμφωνα με τις αρχές, τον κρέμασαν τρόφιμοι-μέλη της MS. Υπήρξαν αρκετά στοιχεία για την καταδίκη των Oscar Fernando Mendoza και Wilson Geovany Gómez.



An MS suspect bearing gang tattoos is handcuffed.

On May 13, 2006, Ernesto “Smokey” Miranda, an ex-high ranking soldier and one of the founders of Mara Salvatrucha, was murdered at his home in El Salvador a few hours after declining to attend a party for a gang member who had just been released from prison. He had begun studying law and working to keep children out of gangs.
In 2007, Julio Chavez allegedly murdered a man because he was wearing a red sweatshirt, and mistaken for a member of the Bloods gang.
On June 4, 2008, in Toronto, Ontario, police executed 22 search warrants, made 17 arrests and laid 63 charges following a five-month investigation.
On June 22, 2008, in San Francisco, California, a 21-year old MS gang member, Edwin Ramos, shot and killed a father, Anthony Bologna, 48, and his two sons Michael, 20, and Matthew, 16, after their car briefly blocked Ramos from completing a left turn down a narrow street as they were returning home from a family barbecue.
On November 26, 2008, Jonathan Retana was convicted of the murder of Miguel Angel Deras, which the authorities linked to an MS initiation.

In 2008, the MS task force coordinated a series of arrests and crackdowns in the U.S. and Central America that involved more than 6,000 police officers in five countries. Seventy-three suspects were arrested in the U.S.; in all, more than 650 were taken into custody.
In February 2009, authorities in Colorado and California arrested 20 members of MS and seized 10 pounds of methamphetamine, 2.3 kilograms (5 pounds) of cocaine, a small amount ofheroin, 12 firearms and $3,300 in cash.
In June 2009, Edwin Ortiz, Jose Gomez Amaya and Alexander Aguilar were MS gang members from Long Island who had mistaken bystanders for rival gang members. As a result, two innocent civilians were shot. Edgar Villalobos, a laborer was killed.

Στις 4 Νοεμβρίου 2009, στο Ελ Σαλβαδόρ, οι ηγέτες της MS της συμμορίας φέρονται να τέθηκαν εκτός σχετικής συμβάσεως με τον ομοσπονδιακό παράγοντα που είναι υπεύθυνος για το καταστολή των παρατάξεων της Νέας Υόρκης, η Daily News έχει μάθει. Η ορειχάλκινη συνωμοσία για τη δολοφονία αγνώστου αριθμού πρακτόρων της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων αποκαλύφθηκε σε ένα ένταλμα σύλληψης της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης με την κατηγορία της φημισμένου της συμμορίας της συμμορίας του Walter (Duke) Ο Torres. Ο Torres μπέρδεψε τις αρχές με ένα σχέδιο που ο ίδιος και τέσσερα άλλα MS μέλη του MS είχαν καταστρώσει αλλά τους σταμάτησε ένας ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης με την κατηγορία της παρενόχλησης περαστικών στην Βόρεια Λεωφόρο. στο Queens τον περασμένο μήνα. Είπε στους αστυνομικούς ότι είχε πληροφορίες για να δώσει , και τους ενημέρωσε στις 22 Οκτωβρίου στις φυλακές του Rikers Island, όπου κρατείτω με ένταλμα που εκδόθηκε στην Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις εφημερίδες. Ο Torres στο δικαστήριο είπε ότι «αγνώστου αριθμού διάταγή για τις δολοφονίες προήλθε από την ηγεσία της συμμορίας στο Ελ Σαλβαδόρ, “Ο Sean Sweeney έγραψε στην ένορκη κατάθεση για το νέο ένταλμα που κατηγορούσε τον Torres για συνωμοσία. Ο Torres, ο οποίος ανήκε σε μια «κλίκα» της MS στη Βιρτζίνια, είπε ότι είχε τεθεί επικεφαλής, και ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο “με συγκεκριμένο σκοπό να λάβει μέρος στο σχεδιασμό των δολοφονιών αυτών των μελών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης όπως έγραψε και ο ” Sweeney . Μέλη της συμμορίας προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους ένα μεγάλης ισχύος όπλο επίθεσης, όπως ένα Μ16 να διεισδύσουν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα των πρακτόρων. Ένας άλλος πληροφοριοδότης της MS-13 είπε στις αρχές ότι οι πράκτορες είχαν σημαδευτεί για θάνατο για το θάνατο, διότι την συμμορία ήταν “εξαιρετικά θυμωμένη” μαζί τους για τη σύλληψη πολλών μελών κατά τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας των ένορκων καταθέσεων. Οι δολοφονίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από την Flushing clique, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότης της. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε πολλά μέλη της συμμορίας MS-13 για εκβιασμούς, εκβίαση,πορνεία, απαγωγή, παράνομη μετανάστευση, ξέπλυμα χρήματος, δολοφονίες, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, λαθρεμπόριο όπλων,εμπορία ανθρώπων και τα τέλη διακίνησης ναρκωτικών. Η στοχευμένη ειδική πράκτορας είχε το προβάδισμα ως ομοσπονδιακός ερευνητής σε πολλές από τις ομοσπονδιακές υποθέσεις.

Το 2010, ο Rene Mejia φέρεται να δολοφόνησε το 2 ετών μωρό και η μητέρα του.

Charlotte, North Carolina υποθέσεις

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι αμερικανικές αρχές διερεύνησαν την MS-13 στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Τελικά η έρευνα οδήγησε σε κατηγορίες εναντίον 26 μελών της MS-13, συμπεριλαμβανομένων 7 καταδικαστικών αποφάσεων τον Ιανουάριο του 2010, 18 ομολογίες ενοχής, και 11 πολυετείς ποινές φυλάκισης.
Αυτό περιλάμβανε επίσης την περιβόητη πρώτη καταδικαστική απόφαση ποινής-θανάτου σε μέλος της MS-13, τον Alejandro Enrique Ramirez Umana, γνωστό και ως “μάγο” (ηλικία 25).

Το 2005, στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με μια επιτροπή ενόρκων σε μεταγενέστερο στάδιο της καταδίκης, ο Umana δολοφόνησε τον Jose Herrera και τον Gustavo Porras (27 Ιουλίου) και συμμετείχε και βοήθησε και υποκίνησε στη δολοφονία του Andy Abarca (28 Σεπτεμβρίου). Αργότερα ήρθε στη Charlotte, της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με μάρτυρες, ως μέλος βετεράνος του MS-13, προκειμένου να αναδιοργανώσει το κύτταρο της συμμορίας εκεί.

Σύμφωνα με μάρτυρες σε μεταγενέστερη δίκη του, στις 8 Δεκεμβρίου 2007, ενώ στο Las Jarochitas, ένα οικογενειακό εστιατόριο στο Greensboro, της Βόρειας Καρολίνας, ο Umana πυροβόλησε τον Ruben Garcia Salinas θανάσιμα στο στήθος και τον Manuel Salinas Garcia στο κεφάλι. Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μετά την ασέβια των αδερφών Garcia Salinas οι οποίοι είχαν “κατηγορήσει” τον Umana και τα μέλη της συμμορίας, ως “ψεύτες”". Ρίχνοντας τρεις ακόμη πυροβολισμούς στο εστιατόριο, σύμφωνα με την κατάθεση της δίκης, Ο Umana τραυμάτισε κάποιο άλλο άτομο με τα πυρά του. Δίκη μαρτυρία και αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο Umana αργότερα κατέφυγαν πίσω στο Charlotte με τη βοήθεια της MS-13 . Ο Umana συνελήφθη πέντε ημέρες αργότερα ενώ στην κατοχή του είχε το φονικό όπλο. Πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες από τη δίκη αποκάλυψαν ότι, ενώ ο Umana φυλακίστηκε, και ενώ περίμενε να δικαστεί , συντόνισε τις προσπάθειες για να σκοτώσει μάρτυρες και πληροφοριοδότες.

Ο Umana κατηγορήθηκε από ένα ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στις 23 Ιουνίου, 2008. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Umana προσπάθησε να φέρει ένα μαχαίρι μαζί του στην αίθουσα του δικαστηρίου, το οποίο ανακαλύφθηκε από τους αμερικανούς σερίφηδες πριν ο Umana μεταφερθεί στο δικαστήριο. Χιλιάδες ώρες καταναλώθηκαν για την προετοιμασία της υπόθεσης επί σειρά ετών. Υπήρξε όμως και διεθνής συνεργασία με άλλες αρχές.

Η υπόθεσης διερευνήθηκε από την Υπηρεσία καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος της Βόρειας Καρολίνας. Η υπόθεση είχε διωχθεί από τον Προϊστάμενο της εισαγγελίας τον Jill Westmoreland Rose και τους αμερικανούς σερίφηδες του Εισαγγελέα του για τη Δυτική Περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας, καθώς και από τον δικαστικό λειτουργό Sam Nazzaro από τη Μονάδα καταστολής των συμμοριών και των μελών τους. Βοηθοί των αμερικανών σερίφηδων οι δικηγόροι Don Morris Gast και Adam του Γραφείο του Εισαγγελέα για τη Δυτική Περιφέρεια του Βόρειας Καρολίνας ενώ επίσης ήταν μέλη της ομάδας μελέτης της κυβέρνησης.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε:
Δολοφονίες για την εγκαθίδρυση της MS-13, δύο καταδίκες
Δολοφονίες που έγιναν μετά την χρήση όπλου σε ένα ειδεχθές και βίαιο έγκλημα, δύο καταδίκες
Συμμετοχή σε συνωμοσία για ειδεχθή
Παρενόχληση μαρτύρων και εκφοβισμός τους, δύο καταδίκες
Κατοχή παράνομου οπλισμούς από παράνομο μετανάστατη
Εκβιασμός

Το σώμα των ενόρκων τον καταδίκασε στις 19 του Απρίλη 2010 για όλες τις κατηγορίες, και, επιπλέον, τον βρήκε υπεύθυνο για τις δολοφονίες που έγιναν το 2005 κατά τη φάση της καταδίκης του. Στις 28 Απριλίου, ένα 12-μελες ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Charlotte ψήφισε ομόφωνα την επιβολή της θανατικής ποινής. Στις 27 Ιούλη 2010, ο επικεφαλής των αμερικανών σερίφηδων και Επαρχιακός Δικαστής Robert J. Conrad, Jr, του NC, επιβάλλει επίσημα την ομοσπονδιακή ποινή του θανάτου. Επίσης, σχολίασαν την απόφαση, στο δελτίο Τύπου της κυβέρνησης ήταν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Lanny Α. Breuer, του ποινικού τμήματος, των αμερικανών σερίφηδων και η Εισαγγελέας Anne M. Tompkins της Δυτικής Περιφέρειας της Βόρειας Καρολίνας, ο Όουεν D Harris, ειδικός πράκτορας υπεύθυνος για την Υπηρεσία καταστολής του τμήματος του FBI, καθώς και ο Rodney Monreo, της Υπηρεσίας καταστολής-της περιφέρειας Mecklenburg αλλά και ο αρχηγός της αστυνομίας.
Η υπόθεση δικάστηκε, βάσει των ομοσπονδιακών κανόνων της ποινικής δικονομίας.

Τα τατού της οργάνωσης και η νοηματική της γλώσσα




An MS gang sign and tattoos.

Πολλά μέλη του Μάρα Σαλβατρούχα κάνουν μόνα τους τα τατουάζ. Κοινή σήμανση είναι “το MS” “το Salvatrucha”και το “Devil Horns» το όνομα της κλίκας τους, καθώς και άλλα σύμβολα. Το Δεκέμβρη του 2007 στην ιστοσελίδα του CNN ένα άρθρο των ειδήσεων ανέφερε ότι η συμμορία απομακρυνόταν από το τατουάζ σε μια προσπάθεια να διαπράττουν εγκλήματα χωρίς να τραβούν την προσοχή.

Τα μέλη του Μαρά Salvatrucha, ως μέλη των πλέον σύγχρονων αμερικάνικων συμμοριών, χρησιμοποιούν ένα σύστημα νοηματικής γλώσσας, για λόγους αναγνώρισης και της επικοινωνίας. Ένα από τα πιο συχνά νοήματα που εμφανίζεται είναι το “κεφάλι του διαβόλου », το οποίο αποτελεί ένα «M», όταν εμφανίζεται ανάποδα. Αυτό το σημάδι με τα χέρια είναι παρόμοιο με το ίδιο σύμβολο που βλέπουμε συνήθως να επιδεικνύεται τα heavy metal συγκροτήματα και τους οπαδούς τους. Οι ιδρυτές της Mara Salvatrucha δανείστηκαν το σύμβολο αυτό αφού παρακολούθησαν τις συναυλίες των heavy metal συγκροτημάτων.

Στην μεγάλη οθόνη
Η συμμορία εμφανίζεται στιγμιαία στην ταινία Training Day (2001).
Οι βασικοί χαρακτήρες που ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό της ταινίας Sin Nombre (2009) είναι μέλη του MS στην Τσιάπας, στο Μεξικό και πολλά από τα ήθη και έθιμα των μελών MS απεικονίζονται με ακρίβεια (δολοφονίες, τατουάζ, κίνηση, εκμετάλλευση των μεταναστών, κ.ά. .).
———————————————————————————————————————————————————————————————————

Mexican Mafia

Η Μεξικανική Μαφία, επίσης γνωστή ως La Eme (ισπανικά για το γράμμα M) είναι μία Μεξικανοαμερικάνικη εγκληματική οργάνωση, και είναι μία από τις παλαιότερες και πιο ισχυρές συμμοριών των φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες
Μεξικανική Μαφία / La Eme

Gang’s name tattooed on gang member’s abdomen.
In Deuel Vocational Institution,California, United States
Founded by Luis “Huero Buff” Flores
Years active 1957–present
Territory US federal prison system andCalifornia,Arizona,Texas
Ethnicity Latino (mainly Mexican-American)
Criminal activities Murder, money laundering, weapon trafficking, drug trafficking,Kidnapping, pandering,racketeering, extortion and illegal gambling
Allies Sureños,West Side Longo,Varrio Hawaiian Gardens Lokitos Malditos Villians 18th Street gang,Mara Salvatrucha, Mexican Drug Cartels,[citation needed]
Rivals Nuestra Familia, Black Guerrilla Family, Arizona’s New Mexican Mafia, Texas Syndicate,[1] black street gangs, Norteños


Η ιστορία της

Η ίδρυση

Η Μεξικανική Μαφία ιδρύθηκε το 1957 από τους Chicano τα μέλη της συμμορίας του δρόμου που φυλακίστηκαν στο Deuel Vocational Institute, μια κρατική φυλακή που βρίσκεται στην Tracy, της Καλιφόρνια. Ο ιδρυτής της συμμορίας ήταν ο Luis “Huero Buff” Flores, ο οποίος στο παρελθόν ήταν μέλος της Hawaiian Gardensgang. Σύμφωνα με τον Tony Rafael. Την στιγμή που ο Λουίς Φλόρες κατέβασε την ιδέα σχετικά με τη δημιουργία της La Mafia Mexicana , όπως αρχικά είχε ονομαστεί, ο πόλεμος συμμοριών μεταξύ των ισπανόφωνων συνοικιών είχε καταστεί πραγματικότητα.



Οι ανταγωνισμοί ήταν τότε όρος απαράβατοςτων συμμοριών όπως η White Fence, η San Fer, η Avenues η Clanton, η Varrio Nuevo Estrada, και η Hoyo Maravilla ήταν ήδη στη δεύτερη δεκαετία και πλέον είχαν καθιερωθεί ως ανεξάρτητοι φορείς διατήρησης … Εν όψει αυτών των βαθέων ανταγωνισμών του δρόμου, ήταν ένα θαύμα που ο Luis Flores μπόρεσε ποτέ να φτάσει τόσο πολύ μακριά ώστε να προτείνει στους τροφίμους που ήταν εχθροί στους δρόμους να πρέπει να εγκαταλείψουν την εχθρότητα τους όταν μπαίνουν στις φυλακές. Αλλά το έκανε και λειτούργησε.




ο Luis Flores προσέλαβε αρχικά βίαια μέλη της συμμορίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια υψηλή οργάνωση – φόβητρο η οποία θα μπορούσε να ελέγξει τις μαύρες δραστηριότητες της αγοράς των εγκαταστάσεων των φυλακών Deuel. Σύμφωνα με τον αποστάτη της Eme Ramon “Mundo” Mendoza,

«Ο στόχος στην αρχή ήταν να τρομοκρατήσουν το σωφρονιστικό σύστημα και να απολαύσουν τις ανέσεις των φυλακών, ενώ εξέτιαν την ποινή τους
Σύμφωνα με τον Luis Flores, “Τότε ηταν το ταξίδι ενός παιδιού κατόπιν, ένα μάτσο σχολιαρόπαιδα από το Ανατολικό LA ένιωθαν ότι σκοτώνοντας κάποιον, θα ήθελαν, όχι αν δεν είχαν, θα ήθελαν. Είχαμε την δική μας διασκέδαση τότε. Η δύναμη ήταν μεθυστική. “

Το σύστημα των φυλακών




Sinaloa Cartel hierarchy in early 2008



Σύμφωνα με τον Chris Blatchford,


«Μέχρι το 1961, οι διαχειριστές της DVI, θορυβημένοι από την κλιμάκωση της βίας, είχαν στείλει έναν αριθμό μελών της Eme με τσάρτερ προς το San Quentin, με την ελπίδα να αποθαρρύνουν τη βίαια συμπεριφορά τους με την ανάμειξη τους με σκληρούς ενήλικες κατάδικους. αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η ιστορία λέει ότι ο Cheyenne Cadena έφθασε στην κάτω αυλή και συνάντησε ένα, δίμετρο 150 κιλών μαύρο κρατούμενο που του έδωσε ένα φιλί στο πρόσωπό του και ανακοίνωσε ότι ο λιπόσαρκος έφηβος θα ήταν τώρα η «σκύλα» του. Ο Chy επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα, περπάτησε μέχρι το ανυποψίαστο αρπακτικό, και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου με ένα μαχαίρι αυτοσχέδιο, ή με ένα κόκκαλο. Υπήρχαν περισσότεροι από χίλιοι τρόφιμοι στην αυλή. Κανένας μάρτυρας δεν μίλησε, και μόνο ένας νεκρός διατηρούσε την ιδέα ότι ο Cadena δεν ήταν η σκύλα κανενός. “




Μια σειρά από άλλους φόνους ακολούθησε σύντομα, καθώς μέλη της Eme προσπάθησαν να εδραιώσουν τη φήμη τους ανάμεσα στους τροφίμους του San Quentin. Σύμφωνα με τον Blatchford,





Η αναζήτηση της Eme για πλήρη έλεγχο την αποξένωσε από πολλούς άλλους Μεξικανοαμερικανούς τροφίμους που έχουν βαρεθεί τους τραμπουκισμούς, τις δολοφονίες, τις ληστείες και τους εκβιασμούς της Μεξικανικής Μαφίας , , . Μερικοί απ ‘αυτούς μυστικά ίδρυσαν μια νέα συμμορία στην φυλακή που ονομάζεται La Nuestra Familia (ΝΤ) ή «οικογένειά μας.” Ήταν για πρώτη φορά στα μέσα του 1960, στο California Training Facility της Soledad. Μερικά από τα πρώτα μέλη ήταν από την περιοχή του Λος Αντζελες, αλλά NF προσέλκυσε σύντομα τροφίμους κυρίως από αγροτικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνια. Η Μεξικανική Μαφία είδε την ΝΤ ως κουτσή και κατώτερη, μόνο ένα μάτσο αγροτών, ή farmeros . Ωστόσο, το 1968 στο San Quentin, ξέσπασε μια πλήρους κλίμακας εξέγερση όταν ένας μεξικανός στρατιώτης της μαφίας, ή Soldado , έκλεψε τα παπούτσια από ένα υποστηρικτή της ΝΤ. Δεκαεννέα κρατούμενοι μαχαιρώθηκαν, και ένας συνεργάτης της Eme κατέληξε νεκρός. Η μάχη έγινε γνωστή ως «Πόλεμος παπουτσιών» και καθιέρωσε την Nuestra Familia ως σημαντικό ανταγωνιστή της Eme.



Εγκληματικές δραστηριότητες

Η Μεξικανική Μαφία είναι μια οργάνωση που εμπλέκεται σε εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, και δολοφονίες, τόσο εντός όσο και εκτός του σωφρονιστικού συστήματος. Σύμφωνα με την Federal Bureau of Investigation, η Μεξικανική Μαφία είχε κανονίσει τις δολοφονίες συμβάσεων που πρέπει να διενεργούνται να γίνονται από την Άρια Αδελφότητα, τη λευκή συμμορία των φυλακών. Τόσο η Μεξικανική Μαφία όσο και η Άρια Αδελφότητα είναι αμοιβαίοι εχθροί της Άφροαμερικάνικης συμμορίας Black Guerilla Family



Η πρώτη εκτέλεση μέλους συμμορίας των δρόμων στο Λος Άντζελες διεπράχθη από τη μεξικανική μαφία το 1971. Υπεύθυνος για τη δολοφονία ήταν ένα μέλος της συμμορίας που ονομάζεται Joe “Pegleg” Morgan. Ο Morgan ήταν απολύτως σεβαστός μέσα στην ιεραρχεία της μεξικάνικης Μαφίας και έγινε υψηλό μέλος του συμβουλίου. Οι συνδέσεις του με προμηθευτές κοκαΐνης όσο και ηρωίνης στο Μεξικό βοήθησαν να βάλει τα θεμέλια για τη διανομή ναρκωτικών από την μεξικανική μαφία σε όλη την Καλιφόρνια.



Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, υπό τον έλεγχο του Rodolfo Cadena, η Μεξικανική Μαφία πήρε συχνά τον έλεγχο των διαφόρων κοινοτικών ομάδων. Η συμμορία είχε τη δυνατότητα να φιλτράρει τα χρήματα από το αλκοόλ και τα προγράμματα πρόληψης των ναρκωτικών για τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων τους. Η Μεξικανική Μαφία και η Ιταλο-αμερικανική οικογένεια στο Λος Άντζελες συνεργάστηκαν στο ξάφρισμα χρημάτων από το Get Going , ένα πρόγραμμα απεξάρτησης που χρηματοδοτούνταν από κρατικούς φόρους Από το 1977, το Get Going και η ιδρύτρια Ellen Delia ήταν αποφασισμένοι να εκθέσουν τη διείσδυση της συμμορίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Λίγο πριν από μια συνάντηση με την γραμματέα κοινωνικών υποθέσεων και υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Delia δολοφονήθηκε. Η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με ιταλικές και μεξικάνικες διεισδύσεις της Μαφίας στο Get Going δεν στάθηκε εφικτή .



Το 1995, οι αμερικάνικες ομοσπονδιακές αρχές κατηγορούν 22 μέλη και συνεργάτες της μεξικανικής Μαφίας, και τους καταλογίζονται σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο εγκλήματα τα οποία περιλαμβάνουν εκβιασμούς, δολοφονίες και απαγωγές. Ένας από τους συλληφθέντες , ο Benjamin “Topo” Peters, φέρεται να είναι το υψηλότερο μέλος της μεξικανικής μαφίας εκείνη την περίοδο, και ενεπλάκη σε έναν αγώνα για την εξουσία με άλλο μέλος το Ruben “Tupi “Hernandez. Ένα άλλο κατηγορούμενο μέλος σχεδίασε τον θάνατο ενός ακτιβιστή κατά της συμμορίας που υπηρέτησε ως σύμβουλος για την ταινία American Me . Τα κατηγορητήρια σημαδεύτηκαν από μια διετή έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές, τους τοπικούς και κρατικούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου.



Το 2006, ασκήθηκε μια ομοσπονδιακή μήνυση 36 κατηγοριών εναντίον των μελών της μεξικανική Μαφίας. Οι συλλήψεις έγιναν με τις κατηγορίες των πράξεων βίας, τη διακίνηση ναρκωτικών και τους εκβιασμούς ενάντια σε μικρότερες συμμορίες των δρόμων . Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, τα μέλη της Μεξικάνικης μαφίας άσκησαν την επιρροή τους στους δύο ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς παράγοντες είτε μέσω της βίας ή την απειλή βίας.




Μέλη και συνεργάτες της συμμορίας παραμένουν σκληρά πιστοί στην εγκληματική οργάνωση τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών, ιδίως στη Νότια Καλιφόρνια σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο. Η συμμορία υποστηρίζει την επιρροή της στις συμμορίες των Chicano σε όλη την Νότια Καλιφόρνια, απειλώντας με βία εναντίον των μελών τους σε περίπτωση που γίνουν ποτέ φυλακισμένοι. Οι συμμορίες και οι έμποροι ναρκωτικών οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν για την προστασία τους από τη μεξικανική μαφία συχνά δολοφονούνται ή απειλούνται με φόνο. Υψηλόβαθμα μέλη της μεξικανικής μαφίας που είναι κλειδωμένα σε ιδιωτικά κελιά για 23 ώρες κάθε μέρα είναι ακόμη σε θέση να επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους, μέσω μεθόδων που κυμαίνονται από το χτύπημα με κώδικα στους σωλήνες των υδραυλικών εγκαταστάσεων των φυλακών μέχρι και τα λαθραία γράμματα.



Τα μέλη

Ενώ η Μεξικανική Μαφία είναι μια εξαιρετικά οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση, πιστεύεται ότι η συμμορία δεν έχει σήμερα την προεδρία από ένα και μόνο ηγέτη. Στη φυλακή τα μέλη της συμμορίας πιστεύεται ότι αποτελούνται από εκατοντάδες που είναι εξουσιοδοτημένα να διατάσσουν δολοφονίες , και τουλάχιστον χιλιάδες συνεργάτες που μπορούν να πραγματοποιούν αυτές τις παραγγελίες.

Τα μέλη της Μεξικάνικης μαφίας αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμασίες της πίστης τους στη συμμορία, που μπορεί να περιλαμβάνουν κλοπή ή φόνο. Η ποινή για την άρνηση παραγγελιών ή παραλείποντας να ολοκληρώσει μια ειδική αποστολή είναι συχνά ο θάνατος. Σύμφωνα ακόμη και με το σύνταγμα της συμμορίας, τα μέλη μπορούν επίσης να τιμωρηθούν ή να δολοφονηθούν εάν διαπράξουν οποιαδήποτε από τις τέσσερις μεγάλες παραβάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την μη ενημέρωση, τις πράξεις της ομοφυλοφιλίας, των πράξεων δειλίας, και την έλλειψη σεβασμού έναντι συναδέλφων μελών της συμμορίας. Σύμφωνα με την πολιτική της συμμορίας, μέλος της Μεξικάνικης Μαφίας δεν μπορεί να δολοφονηθεί χωρίς προηγούμενη έγκριση από μια ψηφοφορία από τρία μέλη, αλλά η δολοφονία των μη μελών δεν απαιτεί επίσημη έγκριση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο San Quentin στις φυλακές, ο Luis Flores και ο Rudy Cheyenne Cadena καθιέρωσαν τον όρκο αίματος για τα μέλη της Μεξικάνικης Μαφίας. Πριν από την ίδρυση του όρκου, τα μέλη της Μεξικάνικης Μαφίας επετράπη να επιστρέψουν στην συμμορίες των δρόμων μετά την φυλάκιση τους. Ο νέος όρκος προέβλεπε ότι ο μόνος τρόπος για ένα μέλος να αποχωρήσει από την Μεξικανική Μαφία ήταν να σκοτωθεί. Οι Flores και Cadena καθόρισαν επίσης μια σειρά από εντολές των συμμοριών. Μεταξύ αυτών οι πολιτικές, όπως: το νέο μέλος πρέπει να υποστηρίζεται από ένα υπάρχον μέλος, να έχει ομόφωνη έγκριση από όλα τα υπάρχοντα μέλη για να προσχωρήσει (δεν είναι πλέον πολιτική), δίνοντας προτεραιότητα στη συμμορία πάνω από την οικογένειά του, η άρνηση της ύπαρξης της Μεξικάνικης Μαφίας στις αστυνομικές αρχές ή στα μη μέλη, το σεβασμό των άλλων μελών, συγχωρώντας συγκρούσεις στο δρόμο που υπήρχαν πριν από την φυλάκιση του. Εκτέλεση ενός μέλους της συμμορίας για παραβίαση της πολιτικής θα πρέπει να διαπραχθεί από το μέλος της συμμορίας που τον πρότεινε.

Αν και βρίσκονται κυρίως στην Καλιφόρνια, η Μεξικανική Μαφία έχει μια λίστα μελών που επεκτείνεται και σε άλλα κράτη συμπεριλαμβανομένου του Τέξας της Αριζόνα και του Νέου Μεξικό.

Σύμμαχοι και αντίπαλοι

Η Μεξικανική Μαφία είναι η ελέγχουσα οργάνωση για σχεδόν κάθε συμμορία των Chicano στη Νότια Καλιφόρνια. Όλα τα μέλη των συμμοριών των Chicano στη νότια Καλιφόρνια είναι υποχρεωμένοι υπό την απειλή του θανάτου να προβούν σε οποιαδήποτε και όλες τις παραγγελίες που γίνονται από τα μέλη της Μεξικάνικης Μαφίας. Η Μεξικανική Μαφία έχει επίσης μια χαλαρή συμμαχία με την Άρια Αδελφότητα, κυρίως λόγω των κοινών τους αντιπάλους τους στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.

Ο πρωταρχικός αντίπαλος της Μεξικάνικης Μαφίας είναι η Nuestra Familia. Η Μεξικανική Μαφία είναι επίσης αντίπαλος των Black Guerrilla Family στις φυλακές, που κατέχει μια χαλαρή συμμαχία με τη Nuestra Familia.

Σύμβολα

Τα σύμβολα της Μεξικάνικης Μαφίας περιλαμβάνουν εικόνες από ένα μαύρο χέρι. Το πρωτογενές σύμβολο της συμμορίας, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στα τατουάζ από τα μέλη, και είναι το εθνικό σύμβολο του Μεξικού (αετός και ένα φίδι) επάνω σε ένα φλεγόμενο κύκλο πάνω από σταυρωμένα μαχαίρια.
Οι συμμορίες των Chicanos που ευθυγραμμίζονται με τη μεξικανική μαφία χρησιμοποιούν συχνά τον αριθμό 13 ως αναγνωριστικό, όπως το γράμμα “M ” και είναι το 13ο γράμμα της σύγχρονης Λατινικής αλφάβητο

Στη λαϊκή κουλτούρα

Η Μεξικανική Μαφία έλαβε γενικά κακή φήμη, αφού χαρακτήρισε το 1992 την ταινία American Me . Η ταινία ήταν συμπαραγωγή, σε σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο από τον ηθοποιό Edward James Olmos, ο οποίος έλαβε δήθεν απειλές θανάτου από τα μέλη του της Μεξικάνικης μαφίας γι ‘αυτό που θεωρείται ένα ελάχιστα κολακευτικό τρόπο παρουσίασης της συμμορίας. Τρεις σύμβουλοι για την ταινία δολοφονήθηκαν αμέσως μετά την διακίνηση της ταινίας. Η μεξικανική μαφία φέρεται δυσαρεστημένη με την εικόνα της δολοφονίας του Rodolfo Cadena (που ήταν η βάση για το χαρακτήρα του Olmos τον «Santana), που διαπράττεται από τους συναδέλφους μελών της συμμορίας του. Τα μέλη της Μεξικάνικης μαφίας προέβαλαν επίσης τους ισχυρισμούς ότι προσεβλήθησαν από την εικόνα των ομοφυλοφιλικών και σοδομιστικών πράξεων που διαπράχθηκαν από το χαρακτήρα του Olmos στην ταινία. Ο Olmos στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση για άδεια κρυφού όπλου, η οποία δεν του δόθηκε.

Ο Joe Morgan, ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία στο Pelican Bay State Prison, άσκησε μήνυση 500.000 δολαρίων εναντίον του Olmos και, των Universal Studios και άλλων παραγωγών της ταινίας. Ο Morgan ισχυρίστηκε ότι ένας από τους κύριους χαρακτήρες της ταινίας βασίστηκε πάνω του χωρίς να λάβει σχετική άδεια του.
http://boufosnews.wordpress.com