ΛΙΚΕΡ
Λικέρ κουμ κουάτ με ρακή
Τα ξινόδεντρα ανέκαθεν ήταν από τα αγαπημένα δέντρα των κρητικών. Σε κάθε αυλή με κήπο, σε κάθε περβόλι θα υπάρχουν οπωσδήποτε λεμονιές και πορτοκαλιές ! Μόνο τα κουμ κουάτ έλειπαν μέχρι πριν λίγα χρόνια από την τεράστια ποικιλία των εσπεριδοειδών μας. Τελευταία όμως τα βλέπω ακόμη και σε βεράντες.
Είναι τόσο όμορφα και διακοσμητικά! Και εξασφαλίζουν το τερπνόν με το ωφέλιμον! Τα νόστιμα μικρά φρουτάκια τους αρχίζουν να μπαίνουν για τα καλά στην κουζίνα μας και να χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές. Πέρυσι έφτιαξα γλυκό κουμ κουάτ συνταγή της funky cook και φέτος είπα να πειραματιστώ με λικέρ κουμ κουάτ .
Όπως έχω ξαναγράψει, τα λικέρ στην Κρήτη παραδοσιακά φτιάχνονταν με ρακή ή κονιάκ. Με κονιάκ όταν δεν μας ενδιαφέρει και πολύ το χρώμα (όπως π.χ. το λικέρ με κουκούτσια βερίκοκου) και με ρακή αν τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν ενδιαφέρον χρώμα και θέλουμε να το κρατήσει το λικέρ μας. Ένας παραπάνω λόγος για τη χρήση της ρακής είναι η οικονομική τιμή που την προμηθευόμαστε. Με 3 ευρώ το lt που βρήκα εγώ φέτος άριστη ρακή, δεν έχω κανένα λόγο να χρησιμοποιήσω άλλο ποτό!
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Υλικά:
½ κιλό κουμ κουάτ.
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες ρακή
2 κούπες νερό
Προαιρετικά, 4 σταγόνες κίτρινο και 1 σταγόνα κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Επί το έργον:
Πλένουμε καλά τα κουμ κουάτ και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα κάθε κουμ κουάτ σε 2-3 σημεία και τα βάζουμε σε βάζο με τη μια κούπα ζάχαρη και τις 2 κούπες ρακή. Ανακατεύουμε να λιώσει η περισσότερη ζάχαρη κινώντας πέρα δώθε το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος (π.χ. σε ένα ντουλάπι, σε ένα σημείο της κουζίνας που δεν λιάζεται, σε μια αποθήκη) για 1 μήνα. Κουνάμε πότε πότε ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζουμε τις 2 κούπες ζάχαρη με 2 κούπες νερό για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αδειάζουμε το σιρόπι στο βάζο, προσθέτουμε και την τρίτη κούπα ρακής και το ξανακλείνουμε για 3-4 μέρες.
Διπλώνουμε ένα κομμάτι τούλι στα δύο και βάζουμε ανάμεσα ένα κομμάτι βαμβάκι. Αυτό το αυτοσχέδιο φίλτρο το βάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε το λικέρ μας. Πρέπει να είναι διάφανο. Το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια και το απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις:
1)Επειδή ήθελα λίγο πιο έντονο το χρώμα, μετά τη διήθηση πρόσθεσα 4 σταγόνες κίτρινο χρώμα και 1 κόκκινο , ώστε να πάρει μια πιο πορτοκαλί απόχρωση. Ήταν αρκετές για τις παραπάνω ποσότητες. Πώς σας φαίνεται;
2)To κουμ κουάτ έχει πολύ λεπτό άρωμα κι έτσι δεν βάζω άλλο αρωματικό στο λικέρ μου. Αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο ή 1 ξυλάκι κανέλας -πάντα ταιριάζουν με τα εσπεριδοειδή- είτε στο βάζο με το φρούτο είτε στο βράσιμο του σιροπιού.
3)Τα λικέρ με ρακή είναι χωνευτικά και κλείνουν πολύ ωραία κάθε γεύμα. Φυσικά, ταιριάζουν πάντα και με όλα τα είδη σοκολάτας! Αντί λοιπόν άλλου κεράσματος για όσους επιμένουν να γιορτάζουν σήμερα, εγώ θα τους ευχηθώ τα χρόνια πολλά με το αρωματικό μου λικέρ!
Read more: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους http://cretangastronomy.blogspot.com/#ixzz2Kzrvt2oB
0 Comments
Δημοσίευση σχολίου