«Καταγγέλλεται ως έγκριση της αιμομιξίας»


Κύμα μεγάλης διαμάχης προκάλεσε στο Ιράν, αλλά και στο εξωτερικό, που σείει την πολιτική της διαφάνειας και της μετριοπάθειας που προώθησε πρόσφατα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχάνι (φωτό).


Το θέμα είναι η έγκριση από το ιρανικό κοινοβούλιο ενός νόμου που επιτρέπει στους άνδρες να παίρνουν ως σύζυγο τις θετές θυγατέρες τους στην ηλικία των 13 ετών.



Αυτό χαρακτηρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως διασυρμός και κριτική ενάντια στο Ροχάνι που άρχισε να απολαμβάνει μια καλή φήμη στη Δύση, μέσα από την μετριοπαθή παρουσία και των ήπιων δηλώσεων του, αφού η ψήφιση αυτού του νόμου δείχνει ότι το Ιράν δεν έχει ξεφύγει, ακόμη, από τις οπισθοδρομικές πεποιθήσεις του.


Δημιουργείται με τον τρόπο αυτόν μια άσχημη εικόνα για το Ιράν, την οποία ο Ροχάνι προσπάθησε να αποσβήσει με την αναγνώριση του Ολοκαυτώματος και με την σύμπνοια των απόψεών του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Ο αμφιλεγόμενος νόμος δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων για την νόμιμη ηλικία γάμου, αλλά και ανησυχία για την αιμομιξία που προκάλεσε την αντίδραση των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δικηγόρου Σάντι Σαντρ στη βρετανική The Guardian: «Αυτός ο νόμος φέρνει νομιμότητα στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Ο γάμος με τις θετές θυγατέρες δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του πολιτισμού του Ιράν».


Και πρόσθεσε: « Η αιμομιξία υπάρχει στο Ιράν, όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά ο η έγκριση ενός τέτοιου νόμου για την παιδεραστία θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά μας».


Ο Σάντι είπε ότι «ο νόμος είναι τέχνασμα σχεδιασμένο για να παρακάμψει τις παραδοσιακές νόρμες της γονικής σχέσης και να επεκτείνει τη σεξουαλική πλευρά του γάμου, ανεξάρτητα από το κοινωνικό αντίκτυπο», σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ιλάφ’.


Το ζήτημα του γάμου των ανηλίκων είναι ένα από πιο εξέχοντα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στην Ισλαμική Δημοκρατία, σε μια εποχή που όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων – IRNA- υπάρχουν 42.000 παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 ετών που έχουν παντρευτεί από το 2010.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ροχάνι είναι προσεκτικός, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και κάνει μια σαφή προσπάθεια να εμφανισθεί ως προοδευτικός ηγέτης, με την καθιέρωση επίσημου λογαριασμού στο Twitter, σε έναν λαό που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο σε περιορισμένη κλίμακα, σημειώνει η αραβική εφημερίδα «Αχμπάρ».
πηγη
http://www.praktorasopap-georgiou.com/2013/10/13.html