Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του Τύπου, παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κόστος κατασκευής έξι νέων φυλακών σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά.




Για την υπόθεση αυτή επέδειξε ενδιαφέρον ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος απέστειλε το σχετικό δημοσίευμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να προβεί με τη σειρά της στις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.



Η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητά να ερευνηθούν τα αναφερόμενα στο σχετικό δημοσίευμα, δηλαδή ότι ενώ τα σωφρονιστικά ιδρύματα ήταν πανομοιότυπα, τα πέντε εμφανίζονται να κόστισαν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το έκτο.



Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι πέντε νέες φυλακές κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ εκάστη, ενώ η έκτη στοίχισε μόλις 16 εκατ. ευρώ.

Το απίστευτο πλην όμως ελληνικό φαινόμενο να ξοδεύονται για πέντε φυλακές διπλάσια χρήματα σε σχέση με την έκτη, αποκαλύφθηκε με δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα καταγράφουν ακόμη μία … «περίεργη» σύμπτωση.

Στις πέντε πανάκριβες φυλακές οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί εμφανίζονται να είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα (!) και μόνο στη φθηνότερη -αυτή των Χανίων- δύο άλλα στελέχη της «Θέμις Κατασκευαστική».

Παράλληλα, η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στην κ. Φάκου τη διενέργεια δεύτερης προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή στον Τύπο του συμπληρωματικού πορίσματος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος που αφορούσε την έρευνα για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ερώτηση για το κόστος κατασκευής έξι φυλακών της χώρας κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης (Τρικάλων) και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι δύο βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από τις έξι πανομοιότυπες φυλακές που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, οι πέντε φυλακές (Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων) κόστισαν 30-31 εκατ. ευρώ εκάστη, ενώ μία, αυτή των Χανίων, κόστισε μόλις 16 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί υπήρξε τέτοια διαφορά ως προς το κόστος κατασκευής καθώς και εάν προτίθεται να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους τόσο ως προς την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» όσο και ως προς τους επιβλέποντες μηχανικούς.
Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:
________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κύριο Υπουργό
Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: Σοβαρά ερωτήματα για το κόστος έξι νεόκτιστων φυλακών της χώρας, η μία εκ των οποίων είχε σχεδόν το μισό κόστος από τις υπόλοιπες πέντε.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το κόστος ανέγερσης και κατασκευής έξι φυλακών και συγκεκριμένα για τις νέες φυλακές Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα από τις έξι νεόκτιστες, ολόιδιες φυλακές, οι πέντε κόστισαν 30-31 εκ. ευρώ έκαστη ενώ μία, αυτή των Χανίων, κόστισε μόλις 16 εκ. ευρώ.
Η υπόθεση έχει αφετηρία κάπου στο 2004. Τότε, αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών, σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά. Ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν 21 εκ. ευρώ η καθεμία, καθώς η μελέτη για όλες ήταν μία και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις.
Τελικά και μετά από διάφορες αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικά στα 24 εκ. ευρώ για να «κλειδώσει» στα 31 εκ. ευρώ, που «τυγχάνει» να ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%).
Την ευθύνη για τον έλεγχο της κατασκευής των κτιρίων είχε η «Θέμις Κατασκευαστική». Πρόκειται για τη μία από τις τρεις κατασκευαστικές εταιρείες του Δημοσίου. Μάλιστα εκκρεμεί η συγχώνευση της με τις άλλες δύο, δηλαδή τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑ-ΝΟΜ), παρά το γεγονός ότι αυτή έχει διά νόμου ψηφισθεί ήδη από το 2011 και για την οποία υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις από στελέχη των τριών εταιρειών.
Τα παρακάτω επιμέρους στοιχεία κόστους που αφορούν την κατασκευή των κτιρίων είναι χαρακτηριστικά:
 Οι πέντε φυλακές στοίχισαν 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ αυτή των Χανίων μόλις 1.100 ευρώ.
 Στο βασικό κτίριο των κρατουμένων της φυλακής Τρικάλων χρειάστηκαν 175 τόνοι μεταλλικών κατασκευών ενώ στο αντίστοιχο των Χανίων μόλις 85 τόνοι.
 Στο νεόκτιστο κτίριο διοίκησης των φυλακών Τρικάλων δαπανήθηκαν 100.000 ευρώ για κιγκλιδώματα, ενώ στο αντίστοιχο των Χανίων μόλις 11.000 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 Γιατί από τις έξι νεόκτιστες, ολόιδιες φυλακές οι πέντε κόστισαν 30-31 εκ. ευρώ έκαστη ενώ η μία, αυτή των Χανίων, κόστισε 16 εκ. ευρώ;
 Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους τόσο προς την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» που είχε την ευθύνη για το έλεγχο των κατασκευών όσο και προς τους επιβλέποντες μηχανικούς;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Κυρίτσης
Γρηγόρης Ψαριανός
http://www.veteranos.gr/2013/09/blog-post_11.html