Δεν φτάνει που η Εύα δημιουργήθηκε από το πλευρό του Αδάμ και στη συνέχεια τον παρέσυρε με το μήλο, τώρα οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως το σχέδιό της ήταν να γίνει -σε βάθος χρόνου- πιο ανθεκτική από εκείνον. Υστερα από έρευνες ετών συμπεραίνουν ότι οι άντρες είναι είδος προς εξαφάνιση.
Σύμφωνα με την Αυστραλή επιστήμονα Τζένι Γκρέιβς, το χρωμόσωμα Υ, που μόνο οι άντρες διαθέτουν στο γενετικό υλικό τους, φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου, οπότε σε πέντε εκατομμύρια χρόνια πάνω-κάτω θα έχει εξαφανιστεί, ακόμα κι αν εξακολουθεί να υπάρχει το ανθρώπινο είδος. Μιλώντας στην Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών, η διακεκριμένη καθηγήτρια Γενετικής πρόσθεσε ότι σε κάποιες απομονωμένες ομάδες αντρών η διαδικασία φθοράς του χρωμοσώματος Υ ίσως έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο είναι ο ρυθμός εκφυλισμού του, καθώς πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια έφερε πάνω του 1.400 γονίδια, ενώ τώρα έχει μόνο σαράντα πέντε. Σε περίπτωση που διατηρηθεί αυτή η ταχύτητα εκφυλισμού του, τότε σε 5 εκατομμύρια χρόνια το Υ δεν θα φέρει καθόλου γονίδια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που ευθύνεται για την ανάπτυξη του αντρικού μορίου και την έκκριση των αντρικών ορμονών.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα της παρθενογένεσης, σε περίπτωση που εξαφανιστεί το χρωμόσωμα που ευθύνεται για τον βιολογικό προσδιορισμό του φύλου, ένα πιθανό σενάριο είναι, σύμφωνα με την Γκρέιβς, να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο -όπως συμβαίνει σε κάποια τρωκτικά- κι έτσι το είδος να συνεχίσει να αναπαράγεται. Ενα άλλο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία δύο ειδών ανθρώπων, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να αναπαράγονται μεταξύ τους.
Τα συμπεράσματα της καθηγήτριας Γκρέιβς έχουν στο παρελθόν αμφισβητηθεί από συναδέλφους της. Για παράδειγμα, ερευνητές με επικεφαλής την Τζένιφερ Χιουζ και τον Ντέιβιντ Πέιτζ του ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ δεν έχει χάσει καθόλου γονίδια κατά τα τελευταία 6 εκατομμύρια χρόνια. Η Γκρέιβς όμως επιμένει, αναφορικά με τη σταδιακή εκφύλιση και την τελική εξαφάνισή του ξεκινώντας από το γεγονός ότι σήμερα το γυναικείο χρωμόσωμα Χ έχει περίπου 800 γονίδια, ενώ το αρσενικό Υ λίγες μόλις δεκάδες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/115129/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B7-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7
0 Comments
Δημοσίευση σχολίου