Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Μπισκότα με κυδώνια και φουντούκια



Χθες αποχαιρετήσαμε έναν πολύ αγαπημένο μας άνθρωπο, τον πατερούλη της Μαρίας μας, τον κυρ Βασίλη.
Ο κυρ Βασίλης για όσες τον ξέραμε, ήταν ένας άνθρωπος έξω καρδιά!
Μερακλής, φιλόξενος, λεβέντης, πλακατζής, το σπίτι του και η καρδιά του ήταν ανοιχτά σε όλους!
Η μιζέρια και η κακομοιριά δεν τον χαρακτηρίζανε σε καμιά περίπτωση, και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε να μας βλέπει κι εμάς μίζερες.
Ο κυρ Βασίλης είχε μεγάλη αδυναμία στα γλυκά, κυρίως στα σιροπιαστά, τα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια και το Μαράκι μας δεν του χαλούσε ποτέ χατίρι και φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να τον γλυκαίνει.
Γλυκό μας ζήτησε να σας κεράσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατερούλη της, κι όχι πικρό καφέ, γλυκό θα ήθελε κι αυτός να σας κεράσουμε, γλυκό λοιπόν σας κερνάμε κι εμείς.
Απ’ όλες εμάς στις Συνταγές Της Καρδιάς, καλό ταξίδι κυρ Βασίλη μας!

Υλικά:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φάκελο μπαίκιν πάουντερ
λίγο αλάτι
μισό κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
190 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
170 γρ. πολτός κυδωνιού (από ψητό ή βρασμένο κυδώνι)
130 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα
ξύσμα από ένα μανταρίνι
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για το πασπάλισμα
φουντούκια ψιλοκομμένα
ζάχαρη απλή
Στην πράξη:
Σε μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο αγελάδας και την μαργαρίνη. Και τα δύο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα χτυπάμε για 5 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, περίπου 5 λεπτά ακόμα.
Το μείγμα μας θα αφρατέψει και θα αλλάξει χρώμα.
Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα μανταρινιού.
Ενσωματώνουμε τον πολτό του κυδωνιού λίγο λίγο.
Προσθέτουμε και τα καβουρδισμένα φουντούκια.
Κοσκινίζουμε τα δύο άλευρα, μαζί με το μπαίκιν πάουντερ, το αλάτι και το τζίντζερ.
Προσθέτουμε λίγο λίγο τα στεγνά υλικά στο μείγμα του κυδωνιού.
Ανακατεύουμε στην αρχή με κουτάλι και μετά με το χέρι μας. Δεν ζυμώνουμε πολύ.
Θα έχουμε μια λίγο σκληρή ζύμη.

Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στους 180 βαθ. Κελσίου.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας ή το τραπέζι της κουζίνας.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και με τον πλάστη μας ανοίγουμε φύλλο σε πάχος 1/3 του εκατοστού.
Κόβουμε με κουπ-πατ μπισκοτάκια, σε όποια σχέδια μας αρέσουν.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ως να τελειώσει η ζύμη μας.
Βάζουμε τα άψητα ακόμα, μπισκότα μας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Χτυπάμε καλά ένα αυγό με λίγο νερό.
Με πινέλο περνάμε την επιφάνεια των μπισκότων με το χτυπημένο αυγό.
Πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο φουντούκι ή απλή ζάχαρη.
Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και ψήνουμε για δεκατρία με δεκαπέντε λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τα μπισκότα από τον φούρνο, τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Γίνονται αρκετά μπισκότα, αφράτα και αρωματικά.
Το καβουρδισμένο φουντούκι τα νοστιμίζει εξαιρετικά, μοσχοβολάνε από το ξύσμα μανταρινιού, ενώ το τζίντζερ ταιριάζει πολύ με το κυδώνι και συμπληρώνει το γευστικό σύνολο
Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή μπορούμε να τα προσφέρουμε βάζοντας ανάμεσα σε δύο μπισκότα μαρμελάδα, βουτυρόκρεμα, κάποια σοκολατένια κρέμα ή ότι μας αρέσει.
Ειρήνη Ε.


http://syntageskardias.blogspot.gr/2012/11/blog-post_29.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...