Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Πώς καθαρίζεται και συντηρείται η κολοκύθα;


ΠεριγραφήΕπιστρέφοντας από τις διακοπές συναντήσαμε έναν παραγωγό που πωλουσε στον δρόμο δεκάδες πορτοκαλί, στρογγυλές και λαχταριστές κολοκύθες! Είναι εξαιρετικο υλικό και μπορεί να συντηρηθεί καιρό. αγοράσαμε κι εμείς λοιπόν, μια κολοκύθα 12 κιλών και όλοι με ρωταγαν τι θα την κάνω… ορίστε λοιπόν πως με απλά βήματα μπορείτε να έχετε στο ψυγείο σας κολοκύθα για πολυυυ καιρό, έτοιμη για νόστιμα και υγιεινά γλυκά και φαγητά


Τι χρειαζόμαστε:

1 κολοκύθα

Πως το κάνουμε:

1) Κόβουμε την κολοκύθα κάθετα σε ροδέλες και μετά κόβουμε την κάθε ροδέλα στα 2.

2) Kαθαρίζουμε τα 2 μεγάλα κομμάτια από τα σπόρια και τις ίνες με ένα κουτάλι και τα φυλάμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.

3) Tεμαχίζουμε την κάθε φέτα σε μικρότερα κομμάτια.

4) Kαι αφαιρούμε εύκολα τη φλουδα της κολοκύθας με ένα μαχαίρι. Η παραπάνω διαδικασία συνεχίζεται για όλη την κολοκύθα.

5) Όταν φτάσουμε στο «καπάκι» μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε τη σάρκα με ένα melon baller κάνοντας τα μπαλάκια.

6) Σε αυτή τη φάση, έχοντας κύβους κολοκύθας μπορούμε να τους ζυγίσουμε, να τους συσκευάσουμε σε σακούλες τροφίμων και να τους αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.

7) Εναλλακτικά βάζουμε στο μίξερ μας το εργαλείο του τρίφτη.

8) Και αφού τρίψουμε την κολοκύθα την καταψύχουμε σε σακουλάκια τροφίμων.

9) Τα σπόρια που μας έμειναν τα τρίβουμε με τα χέρια μας (μαζί με τις ίνες) μέσα στο νερό και αφού ξεκολλήσουν καλά, θα αρχίσουν να επιπλέουν.

10) Τα μαζεύουμε, τα ξεπλένουμε καλά,

11) Τα απλώνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα και εάν θέλουμε τα αλατίζουμε κι ολας.

12) Τα ψήνουμε για 5 λεπτακια στους 150 βαθμούς μέχρι να εξατμιστούν όλα τα νερά και ξανθύνουν λίγο.

13) Τα φυλάμε σε ένα γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και το τοποθετούμε σε στεγνό και σκοτεινό μέρος.

Λίγα μυστικά ακόμα

1.Χρησιμοποιηστε διπλό σακουλάκι τροφίμων ώστε να αποφευχθούν διαρροές στην κατάψυξη.
2. Σημειώστε την ακριβή ποσότητα κολοκύθας των αγαπημένων σας συνταγών και αποθηκεύστε συγκεκριμένα γραμμάρια κολοκύθας σε κάθε σακουλάκι
3. To melon baller πωλείτε στα περισσότερα σουπερ μάρκετ δεν έχω βρει όμως κάποια ελληνική ονομασία γι’αυτό το εργαλειακι.
4. Εάν αγοράσατε πρώτη φορά κολοκύθα μην απογοητευτείτε εάν το εσωτερικό της είναι πολύ «λευκό». Όσο μένει εκτεθειμένη στον αέρα τόσο πιο πολύ πορτοκαλί γίνεται, όπως αντίστοιχα μαυρίζει και το μήλο, η αγκινάρες κ.ο.κ…
5. Τα σποράκια που έμειναν μπορούν να καταναλωθούν σαν «πάσα-τέμπο», να μπουν σε διάφορα φαγητά και γλυκά ή εναλλακτικά εγώ τα βάζω μέσα στη ζύμη του ψωμιού μαζί με αλλά σποράκια και φτιάχνω το δικό μου πολύσπορο!

Διαβάστε περισότερο: Πώς καθαρίζεται και συντηρείται η κολοκύθα; http://www.sintagespareas.gr/sintages/pos-katharizetai-kai-sintireitai-i-kolokitha3b.html#ixzz2CIiuPjql



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...