Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από το δημοσκοπικά ποσοστά; Οι αμφιβολίες που στην παρούσα φάση έχουν εγείρει οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται είναι πολλές. Για κάθε δημοσκόπηση που παρουσιάζει τη ΝΔ του Αντώνη Σμαρά να προηγείται, υπάρχει άλλη μία που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στα δημοσιογραφικά γραφεία και την διαψεύδει, ανατρέποντας τα αποτελέσματα. Κρυφές ή φανερές, κατά παραγγελία ή επιστημονικές, οι δημοσκοπήσεις σε αυτή τη μετεκλογική φάση υπηρετούν ένα και μόνο στόχο: Τη δημιουργία εντυπώσεων και το στρώσιμο του προεκλογικού κλίματος.

Το μόνο βέβαιο σήμερα, σχεδόν 5 εβδομάδες πριν την κάλπη, για κάθε παρατηρητή του δημόσιου λόγου, είναι πως τα πολιτικά ρεύματα όπως έχουν διαμορφωθεί, φέρνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Η εικόνα συσπείρωσης που πασχίζει να δείξει η λεωφόρος Συγγρού είναι μάλλον αντικατοπτρισμός μιας άλλης εποχής, όταν ο Κώστας Καραμανλής σε ένα πανηγυρικό συνέδριο καλωσόριζε τον Γιώργο Σουφλιά, θέτοντας τον Σαρακατσάνο επικεφλής του πολιτικού σχεδιασμού και γεφυρώνοντας το τότε χάσμα της δεξιάς παράταξης. Σήμερα το κλίμα για τη ΝΔ είναι εντελώς διαφορετικό: Πρώτον διότι το πολιτικό ρεύμα του νεοφιλελευθερισμού και των φιλομνημονιακών πολιτικών βρίσκεται σε απόλυτη υποχώρηση και άμυνα.Και δεύτερον, διότι προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας υποστεί μια συντριπτική εκλογική ήττα στις τελευταίες εκλογές, είναι πρόεδρος υπό προθεσμία, με τους διεκδικητές (ή ορθότερα τη διεκδηκήτρια) της θέσης του με το όπλο παρά πόδα.

Αντίθετα, το ρεύμα που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μετεωρική άνοδο, ακόμα βέβαια με τα καύσιμα που έδωσε το εκπληκτικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Από τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί αν το ρεύμα αυτό θα επανατροφοδοτηθεί με νέο υλικό ή αν θα υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις. Σταθμοί σε αυτή την πορεία είναι πρώτον, η επίσημη παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το μεσημέρι της Παρασεκυής στον πολυχώρο Αθηναΐδα από τον Αλέξη Τσίπρα. Και δεύτερον, η αντιστροφή του διεθνούς κλίματος απομόνωσης που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Εδώ να σημειωθεί ότι όψιμος σύμμαχος της Κουμονδούρου είναι ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο οποίος θα βρεθεί την Κυριακή στην Πνύκα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα σε μια δημόσια συζήτηση.

Με βάση τα παραπάνω, όσες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα, δεν συμβαδίζουν με το πολιτικό κλίμα. Ίσως αυτό ήθελαν να πουν και στον ΣΥΡΙΖΑ με την επιστολή που απηύθυναν στον Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς και στον Ηλία Νικολακόπουλο, τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, ζητώντας τους “να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των πλήρων και πρωτογενών στοιχείων – αποτελεσμάτων όλων των δημοσιευόμενων πολιτικών δημοσκοπήσεων που κατατίθενται στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων (άρθρο 5 παρ. 5ε του Ν. 3603/2007), και να βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα και πολιτικού κόμματος”. Προφανώς, κάτι βρωμάει.

http://mao.gr/2012/05/29/dimoskopiseis/