Ποιοί ήταν τελικά αυτοί οι Βίκινγκς; Ήταν αυτός ο αιμοσταγής λαός που ξέρουμε απο τη σημερινή εικονογραφία; ήταν τελικά βρώμικοι μαλλιαροί πολεμιστές όπως μας τους παρουσιάζουν; ή μήπως πρόκειται απλά για παρεξηγήσεις και μύθους;

1.Οι Βίκινγκ ήταν έθνος.

Οι Βίκινγκ δεν ήταν έθνος υπό τη μορφή που το αντιλαμβανόμαστε εμείς σήμερα, αλλά ομάδες πολεμιστών, εξερευνητές και έμποροι . Συχνά , στις αποστολές στη δύση οι Βίκινγκ ήταν Νορβηγοί, Δανοί, Σουηδοί, αλλά και όποιος τους ακολουθούσε. Εξάλλου στα αρχαία Νορβηγικά το vakingr δεν δηλώνει κάποια υπηκοότητα αλλά επάγγελμα, απασχόληση. Έτσι ένας Βίκινγκ ήταν καθένας που συμμετείχε σε μια υπερπόντια αποστολή.

2. Βίκινγκ φορούσαν κερασφόρα κράνη.

Το κράνος Gjermundbu , το μόνο υπάρχον αυθεντικό κράνος των Βίκινγκς, δεν έχει κέρατα. Καμία απεικόνιση των κρανών τους που χρονολογούνται στην εποχή των Βίκινγκς δεν παριστάνει κερασφόρα κράνη. Υπάρχουν δύο ή τρεις αναφορές τελετουργικών πομπών όπου οι πολεμιστές φορούν κράνη με προεξοχές που τελείωναν με τυποποιημένα κεφάλια πουλιών ή που έμοιαζαν με φίδια. Ακόμη όμως και η τελετουργική χρήση των κερασφόρων κρανών από τους Βίκινγκς είναι κάτι που δεν έχει ακόμη αποδειχτεί.

3. Το αγαπημένο όπλο των Βίκινγκ ήταν ένα ογκώδες διπλό τσεκούρι.

Οι Βίκινγκ χρησιμοποίην τα τσεκούρια στη μάχη, όπως η ταφόπετρα Lindisfarne επεξηγεί γραφικά. Εντούτοις, ήταν ένα τσεκούρι πολύ διαφορετικού τύπου από τα προτεινόμενα στο σύγχρονο πολιτισμό. Πρέπει να αναφερθεί ότι κανένα τσεκούρι δεν έχει βρεθεί ποτέ από την περίοδο της πρώτης μεσαιωνικής Ευρώπης. Τα τσεκούρια των Βίκινγκ ήταν ελαφριά και τα χρησιμοποίησαν συνήθως με το ενα χέρι. Τα πιό κοινά όπλα που βρέθηκαν στις περιοχές των Βίκινγκ είναι τα ακόντια

4. Βίκινγκ είχαν πλεξούδες.

Όσον αφορά στη κόμμωση , Οι Βίκινγκς ξύρισαν εντελώς το πίσω μισό μέρος του κεφαλιού τους, πίσω από μια γραμμή από το ενα αυτί ως το άλλο . Στο μπροστινό μισό του κεφαλιού, δηλαδή το μπροστινό αυτής της γραμμής, τα μαλλιά αφήνονταν να μεγαλώσουν πολύ . Υπάρχει μια επιστολή του 11ου αιώνα στα αρχαία αγγλικά, η οποία αναφέρει τη δανική μόδα “... με τον απογυμνωμένο λαιμό και τα τυφλωμένα μάτια ...” Δεν υπάρχει ομως κανένα ιστορικό στοιχείο οτι οι Βίκινγκς είχαν πλεξούδες.

5. Οι στρατοί των Βίκινγκς ήταν τεράστιοι.

Οι πηγές συχνά αναφέρονται στους τεράστιους αριθμούς των στρατών των Βίκινγκς. Βάσει των αρχαιολογικών στοιχείων όμως για το μέγεθος των βαρκών τους τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Παρατηρούμε ότι τα σκάφη τους μπορούσαν να μεταφέρουν πενήντα έως εξήντα άτομα. Σημαίνει ότι οι στρατοί τους πρέπει να αριθμούσαν μερικές εκατοντάδες, όχι όμως χιλιάδες.

6. Οι Βίκινγκς ήταν εξαιρετικά σκληροί και αιμοδιψείς.

Οι Βίκινγκ ήταν πράγματι μερικές φορές πολύ βίαοι. Δεν ήταν όμως περισσότερο βίαιοι απο τους Χριστιανικούς στρατούς της εποχής εκείνης. Ο στρατός του Καρλομάγνου δεν σκότωσε μόνο περισσότερους ανθρώπους αλλά αφάνισε και ολόκληρες φυλές. Οι επίσημες πηγές αποδεικνύουν οτι ήταν πολύ πιο αιμοδιψής και σκληρός στρατός απο τους Βίκινγκς .

7 Οι Βίκινγκς σε όλη τους τη ζωή δεν έκαναν τίποτα εκτός από μάχες και λεηλασίες.

Οι Βίκινγκ λεηλάτησαν πολλά εδάφη. Εντούτοις η λεηλασία ήταν μόνο ένας μεταξύ πολλών άλλων στόχων των υπερπόντιων αποστολών τους. Οι Βίκινγκ αποίκισαν ειρηνικά την Ισλανδία, τη Γροιλανδία και πολλά μικρότερα νησιά. Σαν εξερευνητές διέσχισαν τον Ατλαντικό και έφθασαν στην Αμερική 500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Σαν διεθνείς εμπόροι του καιρού τους επίσης, έκαναν ειρηνικά εμπόριο με σχεδόν κάθε χώρα του τότε γνωστού κόσμου.

8. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τα ανθρώπινα κρανία ως ποτήρια.

Αυτή η παρερμηνεία πηγαίνει πίσω στο antiquissima literatura Danica seu Runer του Ole Worm, που δημοσιεύτηκε το 1636 και ανατυπώθηκε το 1651. Εκεί η φράση που λέει ότι οι Δανοί πίνουν το κρασί τους “... από τους κυρτούς κλάδους των κρανίων...” εννοώντας τα κέρατα, μεταφράστηκε στα λατινικά ως “... από τα κρανία εκείνων που είχαν σφαγιαστεί...” .

9. Βίκινγκς ήταν λερωμένοι.

Στην Αγγλία, λόγω της συνήθειάς τους λουσίματος κάθε Σάββατο, οι Βίκινγκς είχαν τη φήμη της υπερβολικής καθαριότητας. Ο Ibn Rustah, ένας περσης εξερευνητής του 10ου αιώνα, σημειώνει ρητά την σχολαστική καθαριότητα των Βίκινγκς. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στις περιοχές τους, οι χτένες είναι το συχνότερων αντικειμένων που βρίσκεται. Επίσης οι Βίκινγκς χρησιμοποίησαν πολύ τσιμπιδάκια, ξυράφια και κάποια εργαλεία για να διατηρούν τα αυτιά τους καθαρά. Παρήγαγαν επίσης σαπούνι.

10. Το σκάφος των Βίκινγκς Oseberg ήταν ένα πολεμικό σκάφος.

Το σκάφος Oseberg είναι ένα πολύ καλά συντηρημένο σκάφος που βρίσκεται σε ένα ανάχωμα ενταφιασμών στη Νορβηγία. Στο σύγχρονο πολιτισμό οι Βίκινγκς απεικονίζονται συχνά να διασχίζουν τους ωκεανούς και να συμμετέχοντας στις μάχες με σκάφη που είναι αντίγραφα του σκάφους Oseberg. Εντούτοις, τα πλευρά της βάρκας αυτής είναι τόσο χαμηλά και όλο το σχήμα γενικότερα τόσο “λεπτό” που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από ένα εθιμοτυπικό σκάφος που δεν άφηνε ποτέ τα παράκτια νερά.

SociaLMagazinE