Τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα UFO στην Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψαν άγνωστες πτυχές της τεραστίας φάρσας που δημιουργήθηκε σε βάρος του πληθυσμού στο ηνωμένο Βασίλειο το 1967.

Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, η Βρετανία ήταν στο έλεος του πυρετού UFO. Κάθε εβδομάδα, παρατηρούνταν παράξενα φώτα, δίσκοι και αντικείμενα με μορφή πούρου.
Τότε ηταν μια στιγμή έντασης τόσο για τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά και η φοβία για μια υποχθόνια διαστημική φυλή που περίμενε στο άγνωστο διάστημα.
Στη φωτογραφία ο αγρότης Dick Jennings μαζί με την κόρη του ξεκίνησαν για τον αγρό όταν εντόπισαν έναν από τους έξι UFOs σε ένα χωράφι κοντά στο Chippenham το 1967

Η έξι ιπτάμενοι δίσκοι που "έφτασαν" στη Βρετανία στις 4 Σεπτεμβρίου, 1967 ξεσήκωσαν κύμα τρόμου και ανασφάλειας. Σαράντα τρία χρόνια αργότερα, φαίνεται εντελώς εκπληκτικό το γεγονός ότι ο καθένας τότε πήρε αυτή την "εισβολή" σοβαρά. Τα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν από τα Εθνικά Αρχεία αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνουν πόσο πραγματικότητα για την κυβέρνηση του UK ήταν η ημέρας της απειλής από το διάστημα.
Αποκαλύπτετε με πρωτοφανείς λεπτομέρειες το πώς εξαπατήθηκαν τα υψηλότερα κλιμάκια προκαλώντας πανικό στους πράκτορες, στους ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας και στους κορυφαίους πολιτικούς θέτοντας την Βρετανία σε επιφυλακή για μια πλήρη κλίμακα διαστημική εισβολή.

Την φάρσα ξεκίνησε όταν ασκούμενοι μηχανικοί από το Royal Aircraft πουσκέφτηκαν να κάνουν μια από τις πιο τολμηρές φάρσες στην ιστορία των φοιτητών. Ο επί κεφαλής Christopher Southall και Roger Palmer, σε ηλικία μόλις 21 χρόνων σκεφτηκαν να κάνουν την φάρσα με τις καλύτερες προθέσεις, όπως να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο πλαίσιο της Εβδομάδας του κολλεγίου.

Η ομάδα και η επιτροπή ? είχε και ένα δεύτερο, πιο επιστημονικό η σκοτεινό κίνητρο, ήθελαν να δουν πώς οι αρχές θα αντιδράσουν αν υπήρχε μια εξωγήινη εισβολή, και να μάθουν πόσο προετοιμασμένοι ήταν η Βρετανία. Η επιτροπή Farnborough Rag συμφώνησε με το σχέδιο, τον Ιανουάριο του 1967 που θα πραγματοποιείτο τον Σεπτέμβριο. Οι μαθητές κατασκεύασαν έξι οβάλ πεπλατυσμένα αντικείμενα, από fiberglass και βάφτηκαν με γραφίτη έτσι θα φαινόταν πιο έξωκοσμα και η αμάδα τα ανάφερε ως «αυγά» και όχι ιπτάμενους δίσκους.
Αποφάσισαν επίσης ότι θα πρέπει να έχουν και κάτι "ξένο" μέσα τους και έτσι πριν τους σφραγίσουν, επινόησαν κάτι αηδιαστικό που θα μοιάζει με γέλη μυαλού! που την έκαναν από ζύμη ψωμιού βρασμένο σε υψηλή θερμοκρασία. Έμοιαζε με ανθρώπινο εγκέφαλο και βρωμούσε άσχημα και όποιος προσπαθούσε να ανοίξει ένα από τα ΑΤΙΑ επρόκειτο να έχει μια πολύ άσχημη, ακίνδυνη έκπληξη.

Επίσης, στο εσωτερικό του κάθε δίσκου τοποθετήθηκε μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή με ένα μεγάφωνο, προγραμματισμένη να εκπέμπει ένα απόκοσμο θόρυβο.
Την άλλη μέρα αναφέρθηκε ότι ένας παράξενος θόρυβος που ερχόταν από τον ουρανό την νύχτας, διαταράσσοντας τον ύπνο μιας γυναίκας που πήγε στο παράθυρο του δωματίου της που είδε ένα παράξενο φως σαν ένα UFO, που 'πήγε προς τα πίσω σε μερικά δέντρα". Αμέσως ειδοποιήθηκε η τοπική εφημερίδα και την επόμενη μέρα, η ιστορία πήρε τον δρόμο της. Η αστυνομία που εντόπισε το UFO έμεινε έκπληκτη αλλά στην αναφορά του περιστατικού φοβόταν να χρησιμοποιούν την λέξη "διαστημόπλοιο"ή "UFO" στον αέρα γιατί εκείνη την εποχή τα ραδιόφωνα της αστυνομίας ήταν χωρίς κρυπτογράφηση. Έτσι ανάφεραν "Έχω βρει ένα ασυνήθιστο αντικείμενο", ανέφεραν όταν τους ζητήθηκε να το περιγράψουν.

Η απόφαση της τοπικής αστυνομίας να πάρει τον δίσκο από τον δρόμο πίσω στο σταθμό προξένησε μια σοβαρή επίπληξη από τους ανώτερους αξιωματικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα μπορούσαν να μολύνουν την πόλη. Αμέσως τηλεφώνησαν στη Scotland Yard για να ενημερώσουν τις δυνάμεις του έθνους, και τις σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η Νότια Αγγλία ξύπνησε, νομίζοντας ότι η χώρα δεχόταν υπό επίθεση. Σε σύντομο χρόνο άρχισαν να εντοπίζονται και οι άλλοι 5 δίσκοι προξενώντας όργιο φημών . Οι πρώτες σκέψεις στο Whitehall δεν ήταν, στην πραγματικότητα, περί αλλοδαπών, αλλά για σοβιετικών όπλων. Θα μπορούσε οι Ρώσοι να έστειλαν στόλο ρομπότ, ίσως με πυρηνικές κεφαλές ή χημικά όπλα, σαν το πρώτο κύμα της εισβολής στη Δύσης; Το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τους σταθμούς ραντάρ της Μεγάλης Βρετανίας, αν είχαν εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεν υπήρχε τίποτα.

Κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και αστυνομικών της Βρετανίας κινητοποιήθηκαν και αποφάσισαν να κρατηθεί μυστικό η ύπαρξης των δίσκων, αλλά είδηση είχε ήδη βγει. Σκεφτήκαν ότι ίσως ήταν σοβιετικά όπλα μαζικής καταστροφής ή μπορεί ένα ήταν και εξωγήινο σκάφος. Μέτρησαν με μετρητές Geiger και βρήκαν ότι δεν ήταν ραδιενεργά και έτσι η αστυνομία προσπάθησε να ανοίξει ένα δίσκο, μόνο που τους περίμενε μια άσχημη έκπληξη , η μυρωδιά από την χαλασμένη ζύμη. Μετά το σοκ, αμέσως αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα. Λίγες ώρες αργότερα, ένα ελικόπτερο από το υπουργείο Άμυνας έσπευσε στη περιοχή.
Μετά από αρκετές μέρες καραντίνας και οργιώδες δημοσίευσες στον τύπο για αλλοδαπή εισβολή ,η αλήθεια ήρθε από έναν δημοσιογράφο που γνώριζε ότι οι μαθητές του Farnborough είχαν σχέση με το περιστατικό. Η αστυνομία και η κυβέρνηση αμέσως εκτέθηκε και φαινόταν γελοία για την ανικανότητα της στα μάτια του κόσμου. Αμέσως υπήρχαν απειλές για ποινική δίωξη, αλλά στο τέλος, επικράτησε, η λογική ίσως επειδή η κυβέρνηση του UK συνειδητοποίησε ότι το σύρσιμο μέσω των δικαστηρίων θα γελοιοποιούσε ακόμη περισσότερο τα πολιτικά πρόσωπά.
Η φάρσα έδειξε το γεγονός ότι στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, οι βρετανικές αρχές δεν είχαν καμια ιδέα πώς να ανταποκριθούν ούτε σε μια εξωγήινη εισβολή ούτε σε μια επίθεση από έναν εχθρό του ανθρώπου χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά όπλα.

SociaLMagazinE