Αν παρακολουθήστε αυτό το φανταστικό time-lapse video που δημιουργήθηκε και παρακολουθεί τις αλλαγές στα σύνορα των κρατών, με αφετηρία το έτος 1000 μ.Χ. και κατάληξη το 2005, θα συνειδητοποιήσετε, ότι συνειδητοποιεί κάποιος που διαβάζει ιστορία: Τα πράγματα δεν μένουν ποτέ όπως τα γνωρίζουμε.




Δείτε να εξελίσσονται μπροστά σας, σε ένα πολιτικό χάρτη, οι πτώσεις Αυτοκρατοριών, η δημιουργία νέων, η απαρχή κρατών που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και η διαμόρφωση άλλων που θεωρούνται πολύ λιγότερο παλιά απ’ όσο πιστεύουμε.


Στην Ιστορία, αυτά τα 1000 χρόνια, είναι σχεδόν ένα τίποτα. Ίσως αυτός ο χάρτης μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο λιγότερο «τίποτα» είναι η κάθε μέρα που περνάει. Τα μεγέθη της ιστορίας είναι πολύ πιο μεγάλα απ’ όσο ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί στην καθημερινότητά του.


Αν αναρωτιέστε τι έγινε το έτος 1000 μ.Χ, Μπορείτε να επισκεφτείτε το σχετικό λήμμα της Wikipedia. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως την χρονιά εκείνη το Βασίλειο της Ουγγαρίας έγινε επισήμως ένα Χριστιανικό βασίλειο, που θα καθόριζε τις εξελίξεις για αρκετούς αιώνες στην περιοχή, ιδρύθηκε η Νορβηγία ( και λίγα άλλαξαν από τότε). Λίγο δεξιά και νότια της Ευρώπης, οι Άραβες έκαναν άλματα στην επιστήμη, την φυσική την χημεία και την ιατρική.


Δείτε το time-lapse. Όσο κι αν λείπουν οι αναφορές των αιώνων (πράγμα που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο) είναι ένα εξαιρετικό μάθημα.







Read more: http://araxtoikailight.blogspot.com/2012/05/1000-2005-time-lapse-video.html#ixzz1v2uxHuLF